Meal prepping: Så er du velforberedt som hverdagskok

Når køleskabet er fyldt med klargjort mad, er det let at få aftensmaden klar på kort tid.
Du skal i gang med at kopiere de professionelles tricks
Har du nogensinde tænkt over, hvordan et restaurantkøkken kan have din bestilte ret klar på 15 minutter, når du selv skal stå i køkkenet i hen mod en time for at nå samme resultat? Hemmeligheden hedder meal prepping - eller at ‘bakke op’ på dansk - og du kan sagtens kopiere de professionelles tricks hjemme i køkkenet.
Kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen i København, Thomas Rønsch Toftdahl, prepper selv derhjemme, men underviser også i, hvordan man bakker op i et professionelt køkken.
»Det her med at bakke op er noget, som det professionelle køkken ikke kan undvære. Det handler om tiden til at frembringe det enkelte måltid ganske hurtigt, når gæsten bestiller. Jo mere man forbereder, jo hurtigere går det - men madspild er også et emne her, for man kan bruge alle sine råvarer. Det er ikke restauranterne, der er de store syndere, for vi bruger alle resterne, når vi bakker op.«
Husk hygiejnen og sæt hurtigt på køl
Når man meal prepper eller bakker op, vil man gerne lave mest muligt på én gang og til så mange dage som muligt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke madvarer der kan holde sig længe i køleskabet, og det gælder også om at få det pakket væk i en fart for at undgå udvikling af bakterier.
»Og så er der selvfølgelig nogle farer og fælder, man skal passe på, når man klargør sine produkter. Nemlig hygiejne og holdbarhed, så det skal man vide noget om,« siger Thomas Rønsch Toftdahl, som bruger en vakuumpakker i sit private køkken. Den fjerner nemlig ilten fra maden, som ellers giver god grobund for bakterier.
Ellers er gode glas med patentlåg eller gennemsigtige bøtter af plast også gode. Hvis bøtterne ikke er gennemsigtige, kan det være en fordel at udstyre dem med små mærkater, så du ikke skal flytte alting rundt for at finde en enkelt ingrediens.
Flere steder på internettet kan man se tips om at lægge et stykke våd køkkenrulle i bøtten med preppet grønt. Det frarådes dog på grund af risikoen for bakterievækst.