Madpakker: 7 ingredienser, du skal have, så du altid kan lave en madpakke i en fart
1 Frys brød ned med mellemlægspapir mellem skiverne
Brød i alle afskygninger kan fryses og herefter holde sig i cirka 6 måneder i fryseren. Boller, pitabrød, rugbrødsboller, ruglapper og toastbrød er guld værd at have i fryseren, når der skal laves madpakke søndag aften, og man har glemt at købe ind.
Du kan fryse rugbrød ned med mellemlægspapir imellem, så er det let at tage skiver ud enkeltvis.
2 Frugt, der kan holde sig
Det er svært at finde frisk frugt, der kan holde til at ligge på lager længe, men frugtpålæg eller figenstænger kan holde sig i skabet og kan give fornemmelsen af frugt i madpakken.
Rosiner, nødder og solsikkekerner kan også komme med i en lille opbevaringsboks i madpakken og være den søde del, hvis man ikke har nået at købe frugt.
Hvis man har en kold kælder eller et koldt rum, kan man også have æbler på lager i månedsvis, hvis man pakker æblerne ind enkeltvis i avispapir og sørger for, at de ikke får frost.
3 Deller i fryseren
Frikadeller og fiskefrikadeller kan også fryses og tør hurtigt op. De kan komme frosne med i madpakken om morgenen og være tøet op til frokostpausen. Nogle pølser kan også holde sig længe og være en god backup.
»Når du tør maden op, bør du gøre det i køleskabet. Det mindsker risikoen for bakterievækst i maden,« råder cand.pæd. i hjemkundskab Vibeke Paaske Madsen, der underviser i madlavning, sundhed og ernæring på Suhrs Højskole.
4 Ærter og majs på frost
Det kan ligeledes være svært at have frosne grøntsager klar til madpakken, da hverken gulerødder, agurker eller tomater har godt af en tur i fryseren og heller ikke holder sig så længe i køleskabet.
Til gengæld kan du have frosne ærter eller majs i fryseren, som man kan få med i en opbevaringsboks, eller du kan fryse majs, du selv har kogt og skåret af kolben. Hvis du er til det sure, kan syltede agurker eller rødbeder også bruges i madpakken.
Oliven på dåse eller glas kan også vække begejstring og give lidt grønt i madkassen.
7 Dåser og glas
Konserves er også en formidabel redning, når der skal improviseres til madpakken. Torskerogn, tun, leverpostej og krebsehaler findes på dåse og kan være lækkert på madderne.
Makrel i tomat findes i små portionspakninger, der kan holde sig i 4 år, fra det er produceret, så hvis man ikke får brugt makrellen den første uge, så får man nok brugt den den næste.
Hvis man er til sild, kan et glas sild også holde sig længe. Sild kan komme med i madpakken i en lille boks sammen med et stykke brød.
Det kan du fryse og spise uden at opvarme
Vi har spurgt cand.pæd. i hjemkundskab Vibeke Paaske Madsen, hvad der er afgørende for, om noget skal varmes, efter at det har været frosset.
»Du kan sagtens fryse ned og genanvende madrester i madpakken. Måske det rent kulinarisk ikke er så spændende, men hygiejnisk er der ingen problemer,« siger Vibeke Paaske.
Nylavet mad skal nedkøles og sættes på frost inden for 3 timer, så kan du tø den op og spise den uden at opvarme den. Hvis du har været for længe om at sætte maden i køleskabet, skal den genopvarmes.







