Må kondenseret mælk koges i dåsen?

Konservesdåser er ikke lavet til opvarmning, og derfor kan det ikke anbefales at koge dem, uanset indholdet.

Dulche de leche fremstilles af kondenseret mælk, men desserten bør ikke koges i dåsen

?

I har flere gange skrevet om konservesdåser, at dåserne afgiver giftstoffer til maden, når de bliver opvarmet. Jeg undrer mig over, at der aldrig er nogen, der nævner det problem i opskrifter med kondenseret mælk, der ved kogning i dåsen bliver til dulce de leche. Der frigives vel de samme stoffer som i andre dåser - eller hvad?

Mette B Jones

Svar fra Leif Skibsted

Man bør aldrig anvende emballage og andre beholdere, der ikke er fremstillet til madlavning, til opvarmning og tilberedning af fødevarer. Det gælder også kondenseret mælk på dåse. Direkte opvarmning i dåsen beskrives ofte som en bekvem måde til at fremstille karamelliserede produkter som dulce de leche. Ved opvarmning i dåsen vil der være risiko for afsmitning fra lakering eller fra metal, især hvis dåsen er beskadiget. Metoden må derfor frarådes. Tag i stedet indholdet ud af dåsen og opvarm det i et rengjort glas i en gryde med vand.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Se, hvad vi ellers skriver om: #dåse, #madlavning, #viden og #desserter