Kan jeg koge karamelcremen selv?
Brevkassen fraråder, at man koger kondenseret mælk i dåse, fordi dåsen kan afgive forurenende stoffer. Men er der andre metoder, der kan give samme effekt, når jeg for eksempel vil bage med karamelcreme?
Ulrik Skat Sørensen, København
Svar fra Mia Kristensen
Ja, der findes andre måder, gør som amerikanerne, de laver mælkekaramel selv. Så kan du også helt selv bestemme, hvor brun og tyk den skal være, og derudover har du mulighed for at tilsætte for eksempel havsalt eller kornene af en vaniljestang. Kog ca.1 liter sødmælk forsigtigt op med 250 gram sukker, skru herefter ned for varmen til middel/lav og tilsæt 1 stor knivspids natron (1/8 tsk.), lad det simre med rolige bobler i 1½ til 2½ time. Hold øje med mælken, den må ikke koge over eller brænde på, men skal koge stille, mens den tykner og bliver gyldenbrun. Sukkeret vil karamellisere i mælken, som bliver farvet brun og får den skønne smag af karamel. Natron har en syreneutraliserende effekt, så man undgår klumper, og konsistensen bliver blød og cremet. Gryner den en lille smule, kan du lade den løbe igennem en finmasket sigte.
Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Professionshøjskolen Metropol: Er uddannet inden for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.