Kend dine bønner, linser og gule ærter

Bønner, linser og gule ærter vokser med opgaven. Giv dem chili, ingefær, hvidløg, kapers og friske krydderier. De suger til sig og holder på smagen, og de er mættende og økonomiske. En lille sjat i bunden af en gryde vokser til uanede mængder og bidrager med kostfibre og protein.

Mungbønner

Hedder også mingbønner. Mild lidt nøddeagtig smag, neutral. Basisfødevare i Asien. Den mest populære bønne til dyrkning af spirer. Kineserne bruger mungbønnen til glasagtige nudler, der udblødes i vand eller frituresteges. De tørrede bønner kan bruges i sammenkogte retter, som tilbehør, i salater og fyld i bønnepostej. Skylles og koges i 15-30 minutter. Skal ikke ligge i blød først.

Gule ærter

Er de modne og tørrede frø af ærter. Flækærter er halve gule ærter. Retten Gule Ærter er en gammel dansk klassiker. Suppen af de udblødte og kogte gule ærter er søbemad, der suppleres med sulemad, som er flæsk kogt i suppen og serveret ved siden af suppen. Gule ærter og flækærter har fået en rennaissance med det nye nordiske køkken som en slags nordisk hummus. Skylles ogsættes i blød 8-10 timer. Koges i 10-15 minutter.

Kikærter

Er tørrede frø af garbanzobønner. Har ærtesmag, men smager også nøddeagtigt, konsistensen er fast, og kikærter koger ikke ud. Udbredt i Nordafrika, Indien og Sydeuropa. Findelte kikærter bruges undertiden i dej til falafel og bruges i dej til dybstegte grøntsager, kendt for hummus, som ingrediens i cous cous og findes overalt i det spanske køkken. Fine til sammenkogte retter, salater og supper. Skylles og sættes i blød i 10-12 timer. Koges 40-50 minutter.

Belugalinser

Har navn efter den eftertragtede belugakaviar. De er små, skinnende og sorte, men farven skifter til armygrøn, når de er kogt. Belugalinser er fine til marinering, de optager mest smag, hvis de marineres, mens de er varme. Bruges i supper og i kolde og varme salater. Skylles og koges i 20 minutter. Skal ikke ligge i blød først.

Kidneybønner

Tørrede harcotbønner. Har fået navn efter nyreformen. Smager en smule sødligt og nøddeagtigt. Bruges ofte til chili con carne og forbindes med det mexicanske køkken, men bruges også i det indiske og caribiske køkken. Gode i simreretter, holder faconen godt og suger smag til sig fra andre råvarer. Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 40-60 minutter.

Hvide bønner

Kaldes også canellibønner og i engelsktalende lande for Navy Beans, fordi de har været vigtig proviant i flåden. Mild smag. Kendt fra klassikere som andecassoulet, baked beans og chili con carne. Også fine til salater eller blendet som pure. Tilsæt revet citronskal. Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 45-60 minutter.

Butter beans

Kaldes også smørbønner, månebønner eller limabønner. Cremet nøddeagtig smag og mindre melet konsistens end for eksempel hvide bønner. God begynderbønne for bønneskeptikere, fin til marinering og servering sammen med forårsløg eller mosede til bønnedip med olivenolie og chili. Indeholder både lektiner og cyanogene glycosider, der kan give blåsyreforgiftning. Begge dele forsvinder, når bønnerne opblødes og koges. Skylles og sættes i blød 12 timer. Koges 60-75 minutter. Kog dem uden låg, så blåsyren fordamper.

Brune bønner

Kaldes også havebønner. Rustik smag, der kan bære meget krydderi, gerne skrappe sager som chili eller spidskommen. God til bacon, tomat og løg i suppe og sammenkogte retter. Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 45-60 minutter.

Pintobønner

Pinto betyder malet på spansk, og bønnerne har en nærmest marmoreret overflade af rød farve på beige bund. Når bønnerne koges, bliver de lyserøde. Gode i vegetarfrikadeller, serveres i det mexicanske køkken med svinefedt, løg og hvidløg eller med ris eller bruges i burritos og tacos. Skylles og sættes i blød i 8-12 timer. Koges 90 minutter.