Kan jeg koge bønnerne i trykkoger?

Mange steder bruger i verden bruger man faktisk trykkoger til at koge bønner, men det det anbefales at udbløde især større bønner først
Bønner linser kikærter

Du kan godt koge bønner i en trykkoger

?

I Cuba koges de sorte bønner altid i trykkoger. Og smagen bliver god af det. Kan de tørre bønner koges i en trykkoger?

John Plate

Svar fra Leif Skibsted

Kogning i trykkoger nedsætter kogetiden for tørrede bønner. Vands kogepunkt stiger med stigende tryk. Vand koger ved 100 C ved normalt atmosfæretryk, men stiger til 110 C ved 1/3 atmosfæres overtryk og til 120 C ved 1 atmosfæres overtryk. Det høje tryk opstår i den helt lukkede trykkoger, når vandet i trykkogeren fordamper under opvarmning. De fleste kemiske processer, der foregår i kød, grøntsager og bælgfrugter under tilberedning, øger deres hastighed til det dobbelte, når temperaturen stiger med 10 C. Kogetiden i en trykkoger til husholdningsbrug bliver derfor nedsat til mellem det halve og en fjerdedel. I mange lande med tradition for tørrede bønner i madlavningen er højtrykskogere almindelige, også fordi de er energibesparende. I lande som Bolivia med byer i flere tusinde meters højde, hvor lufttrykket er lavt, og vand derfor koger under 90 C, er trykkogere en simpel nødvendighed for restauranter og institutionskøkkener for at kunne tilberede måltider inden for en rimelig tid. Mange typer tørrede bønner indeholder ernæringsmæssigt betænkelige stoffer, der også nedbrydes under den kortere kogning ved den højere temperatur under det højere tryk. Det må dog anbefales at udbløde især større bønner før højtrykskogning. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om