Kan gæster give skimmelsvamp i din bolig?

Kan mange gæster være med til at forårsage skimmelsvamp i dit hus, og kan de ’smitte’, hvis de selv har skimmel i deres bolig? Læs svaret her.

Har dine gæster selv problemer med skimmelsvamp i deres hus, kan de have svampesporer i tøjet.

Gæster kan forårsage lidt skimmelsvamp

Rent hypotetisk kan en masse gæster godt være med til at forårsage, at du bliver plaget af skimmelsvamp i dit hus. Men sandsynligheden er ikke ret stor.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor påvirker gæster indeklimaet i din bolig?

En aften med mange gæster i dit hjem, får som regel temperaturen i din stue til at stige betydeligt. Jo flere mennesker, jo højere luftfugtighed.

Hvis der fx er 28 grader i stuen om aftenen, når gæsterne er gået, og du er på vej i seng i et dejligt køligt soveværelse, vil den varme luft fra stuen vandre ind i dit soveværelse.

Her vil der hurtigt blive dannet kondens, fordi varm luft møder kold luft – og netop kondens kan føre til skimmelsvamp.

Har dine gæster selv problemer med skimmelsvamp i deres hus, kan de have svampesporer i tøjet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skimmelsvampens ideelle betingelser

I helt ekstreme tilfælde kan det være med til at fremme processen med dannelse af skimmelsvamp i dit hjem. Men i så fald skal alle betingelser for et dårligt indeklima være til stede i forvejen, for at gæsterne kan ”smitte” dit hus med skimmelsvamp – så det er mere en teoretisk mulighed end noget, du skal frygte.

Hvad kan du gøre for at undgå skimmelsvamp?

Hvis du vil undgå skimmelsvamp, er det bl.a. vigtigt, at du holder en rimelig ensartet temperatur i hele huset.

Samtidig er det vigtigt, at dine vægge ikke bliver gennemkolde om vinteren. Det er altså ikke en god idé at have et vindue stående åbent i soveværelset hele dagen lang om vinteren, fordi du godt kan lide at sove køligt.

I stedet bør du lufte ud flere gange om dagen – og fx lige inden du går i seng.

Har du haft mange gæster i stuen og fået en høj temperatur der, er det bedst at lufte ud i stuen, inden du åbner døren ind til dit kølige soveværelse.

Læs mere om