Hvordan erstatter jeg kålen?
Kål er godt, kål er sundt, men ikke for alle. Der indgår kål af forskellig slags i rigtig mange opskrifter. Kan Samvirke give et bud på, hvad man vil kunne erstatte forskellige kåltyper med i sin madlavning?
Helle Knudsen
Svar fra Mia Kristensen
Kål bruges både i salat, stegt, kogt osv. Skal du bruge kålblade i f.eks. salat, kan du udskifte med andre bladgrøntsager, f.eks. en lidt grov spinat, bladbeder, brøndkarse eller en sprød salat, gerne i kombination med tyndt snittet rå rødbede, gulerod eller kinaradise for at give den knas, som ellers ville komme fra kålen. I varme retter, hvor f.eks. blomkål ofte indgår, skal du også kigge i retning af rodfrugterne og f.eks. lave gratin med persillerod i stedet for blomkålsgratin. Husk at smage til, da kål normalt har en smule bitterhed, mens rodfrugterne har mere sødme og derfor har brug for lidt ekstra bitterhed og syre.
Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.