Hvor længe holder bær i fryseren?
Jeg har i mange år frosset bær ned, så jeg senere kan bruge dem til syltning. Det overrasker mig at læse, at usukrede bær kun holder sig i tre-fire måneder. Hvad så med de mange bær, jeg har købt i Coops butikker, ikke mindst når de har været på tilbud? Lige for tiden har jeg for eksempel Änglamark blåbær nedfrosset marts 2014, holdbare til september 2015 og Coops hindbær nedfrosset april 2014 holdbare til oktober 2015 – i følge emballagen. Er der forskel på de bær, man selv fryser ned, og dem man køber nedfrosne?
Marianne Rønn, Odense
Svar fra Winnie From Thesbøl
Industrien har flere strenge at spille på, når de skal få bær til at holde sig. Det gælder indfrysningstemperaturen, lys- og lufttætte emballager og muligheden for at hindre ilt i at få bærrene til at harske. Det kan være ved tilsætning af antioxidanter. Derfor holder sukrede bær sig også længere: sukkeret hindrer iltningen. I husholdningen har vi frostposer, men disse er klare, og er ikke 100 procent lufttætte.
Endvidere er temperaturen i fryseren ofte ikke under 18 minusgrader. Enzymer kan stadig fungere ved lave temperaturer, og dermed forårsage ændringer i bærrene. Af disse årsager holder bærrene sig kortere tid i vores hjemmefryser. Vi kan dog selv gøre en del, bl.a. ved at fryse bærrene med sukker, pakke i dobbelte poser, hvoraf den yderste kan være farvet, samt sætte fryseren på lavere temperatur, før man indfryser større mængder bær.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.