Redaktionen anbefaler






Hvad skal temperaturen være for at få den optimale glæde af frostvarerne i fryseren?
Hvor længe kan frostvarerne holde sig i fryseren? Kan man genfryse kød, der har været frosset og senere tilberedt?
Berit og Henning Christensen, Viby Sjælland
Ved indfrysning af fødevarer, som ikke har været frosset før, opnås bedst kvalitet ved en indfrysningstemperatur på -25 grader. Ved denne temperatur dannes mindre iskrystaller i produktet end ved indfrysning ved højere temperatur, hvor indfrysningstiden er længere. Iskrystallerne vil sprænge cellerne i kødet/fisken/grønsagerne og forringe kvaliteten. Store krystaller gør mere skade end små.
Ved opbevaring er den mest hensigtsmæssige temperatur -18 grader. Det er samme temperatur som i butikkernes frysere. Den holdbarhed, der står på frosne madvarer, kan derfor forventes også at gælde, når varerne ligger i din fryser, forudsat de ikke er blevet delvist optøet på vej hjem fra butikken.
Holdbarhed for frostvarer er afhængig af forskellige forhold, såsom kvalitet og evt. modenhed ved indfrysning, emballage m.v., men som en tommelfingerregel gælder følgende:
Holdbarhed ved -18 grader:
Retter tilberedt af optøet, råt kød kan godt indfryses igen efter tilberedning. Holdbarhed for eksempelvis gryderetter er maks 3 måneder
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10