Bakterier

Husk lige håndhygejnen

Fjern fingerringene og vask hænderne, inden du giver dig til at lave mad, vask hænderne igen, når du har klappet din kat.

Hænderne skal vaskes, før du går i gang, efter toiletbesøg, når du skifter mellem håndtering af råvarer og tilberedt, spiseklar mad, og hvis du har klappet dit kæledyr og fortsætter med at lave mad.

Madprogrammerne ignorerer håndhygiejnen

”Folk, der laver mad på tv, glemmer at tage ringene og urene af, før de begraver hænderne i farsen. Der sidder masser af bakterier i alle de ting, vi bærer rundt på.” Pensioneret tandlæge Gerhard Schoop har ringet til Samvirke, fordi hygiejnehensyn efter hans mening bliver ignoreret i nogle af tv-stationernes madprogrammer.

”Seerne kommer til at tro, at hygiejne nok ikke er s vigtig, og det er skidt for vores sundhed,” siger Gerhard Schoop.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask hænder i minumum 15 sekunder

Vi tyr til Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, der siger:

  • Smykker og ure har mange kroge, der kan gemme bakterier og virus. Det er en god ide at tage smykker og ure af, inden du laver mad.
  • Vask hænder, inden du laver mad. Med hænderne kan du overføre tarmbakterier eller bakterier fra svælg og sår til maden.
  • Vask hænderne omhyggeligt med vand og sæbe. Vask grundigt i minimum 15 sekunder. Husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene, håndrygge, håndflader og håndled.
  • Vask hænder mellem håndtering af råvarer og tilberedt, spiseklar mad.
  • Vask hænder efter hvert toiletbesøg.
  • Vask hænder, når du har klappet din hund, kat eller kanariefugl.

Læs mere om