Få færre bakterier i hjemmet

Bakterier gemmer der sig de fleste steder i hjemmet. Læs her, hvordan du kan minimere antallet af bakterier derhjemme.

Der vil altid være bakterier

De er overalt, bakterierne, og uanset hvor meget vi vil, så er det en stort set umulig opgave at komme dem alle til livs. Så det bedste, du kan gøre, er at minimere bakterierne der, hvor de er flest og ikke mindst der, hvor de udgør den største risiko.

Vær opmærksom i køkkenet

Det er ikke overraskende i køkkenet, at bakterierne udgør den største risiko. Både fordi der er mange forskellige bakterier hvoraf nogle af dem, kan føre til sygdomme, men også fordi det er der, vi laver de ting, vi senere skal putte i munden, og der skal der helst ikke følge for mange bakterier med.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask dine hænder, inden du håndterer mad

”Sørg for at være omhyggelig med at vaske hænder, især når du skal håndtere mad. Hvis du for eksempel står og skrubber nye kartofler rene, så vask dine hænder inden du går videre med kødet,  så risikerer du ikke, at jordbakterierne fra kartoflerne finder vej op på kødet,” siger Vibeke Madsen, underviser i hygiejne på højskolen Suhrs Madakademi.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå krydssmitte

I det hele taget skal man være opmærksom på at undgå krydssmitte, altså at bakterier fra en fødevare pludselig kommer over på en anden fødevare. Så man skal eksempelvis være opmærksom på at tørre køkkenbordet ordentligt af, når man har brugt det til en ting og skal til det næste skridt i madlavningen. Sørg også for at knive, skærebrædder, skåle og så videre er rene, når man bruger dem. 

”Og sørg for at skifte din karklud dagligt, for det er en ren bakteriebombe, især hvis den får lov at til at leve for længe,” fortæller Vibeke Madsen.

Giv fjernbetjeningen en tur

Selv om er køkkenet, hvor der er suverænt fleste bakterier, og hvor de udgør den største risiko, skal man ikke glemme resten af hjemmet.

”Altså hvis vi husker at vaske vores hænder regelmæssigt, ikke bare når vi har været på toilettet og når vi hoster i hånden men regelmæssigt, så er vi kommet et langt stykke af vejen,” siger Vibeke Madsen og fortsætter: ”Når man nu alligevel har støvkluden fremme og går og gør rent, så kan man jo også lige tørre fjernbetjeningen og computertastaturet og lignende steder af i samme omgang, så samler man ikke bakterier op der.”

Vask mobilen

En anden god ting, Vibeke Madsen anbefaler, er, at man lige tørrer sin mobiltelefon af en gang i mellem:

”Mine elever undersøgte mobiltelefoner for bakterier, og der kan der godt samle sig en hel del, så tør mobilen af med en hårdt opvredet klud en gang i mellem," lyder rådet.

Læs mere om