Hjemmelavet mayonnaise: Sådan lykkes mayonnaisen
Til et stort syltetøjsglas skal du bruge 2 æggeblommer, 2-4 dl solsikke- eller vindruekerneolie, som smager neutralt,1 teskefuld sennep, ca. 2 teskefulde hvidvinseddike og lidt salt. Brug en skål, en elpisker eller et piskeris. En lille portion kan sagtens piskes i hånden. Skålen skal passe i størrelsen og ikke være for stor. Ellers er det svært at få pisket mayonnaisen ordentligt sammen.
Pisk med et piskeris, mens olien langsomt tilsættes en teske ad gangen i en tynd stråle. Rør, til du ikke kan se olien mere, så kan du tilsætte næste teske. Hvis du hælder for meget i fra start, bliver mayonnaisen ikke tyk, men tyndere og tyndere. Når mayonnaisen begynder at blive tyk og skifte farve fra gul til hvidlig, skifter du til en spiseske olie ad gangen. Rør igen, til du ikke kan se olien mere, så kan du tilsætte næste spiseske. Stop, når mayonnaisen er så fast, at du kan sætte bløde toppe med skeen.
Smag til med ekstra salt, ekstra hvidvinseddike, lidt mere sennep og måske peber. Tilsæt for eksempel presset hvidløg, karry, paprika, hakket persille eller ramsløg. Hvis
mayonnaisen skiller, selvom den så ud, som om den var fin, er der hældt for meget olie i. Tilsæt lidt mere æggeblomme en teske ad gangen, så kan den samle sig igen. Er der ikke mere æggeblomme, så prøv i stedet med en teske koldt vand og pisk godt.



