Guide: Sådan kommer du i gang med SUP

SUP ( Stand Up Paddleboard - på dansk "Stå op padlebræt") kan være kilde til udendørs motion, og med den korte afstand til vand i Danmark, er der ingen undskyldning for ikke at prøve vandsporten af. Sammen med Michael Lindberg fra Dansk Surfing og Rafting Forbund guider Samvirke dig til, hvordan du kommer i gang med SUP

Det skal du bruge til SUP

  • SUP-board: De kan fås som hardboards og oppustelige boards (iSup). Det oppustelige board kommer i en taske med tilhørende finne, pagaj, pumpe, snor og lappegrej.
  • Pagaj: De fleste pagajer kan justeres i længden efter brugerens højde. Som hovedregel skal den være ca. 10 cm længere end brugerens højde.
  • Snor: Bruges som line mellem din ankel og boardet, så boardet ikke driver væk fra dig, når du falder i vandet.
  • Svømmevest: Det er et lovkrav, at du har en svømmevest med dig, når du står på SUP-board.
  • Tøj: Du kan stå på SUP-board i badetøj, sportstøj eller våddragt. Er vandtemperaturen mindre end 22 grader, anbefales det, at du bruger våddragt og vådsko.

Kilde: DSRF.dk

Placer boardet i knædybt vand

Når du har fået fingrene i det rette board, udset dig en plet med vand på danmarkskortet og pumpet luft i boardet, er du klar til at sætte fra land. Du skal placere boardet i knædybt vand for at undgå, at finnen under boardet bliver beskadiget af vandbunden. Herfra kan du bevæge dig op på dit board.

sup på knæ

Start på knæ

Det er en fordel at starte på knæ. Sæt dig midt på boardet, så der er lige langt til begge ender, og din næse peger mod boardets front. Dine knæ skal være placeret med en skulderbreddes afstand, og pagajen skal være placeret på tværs af boardet foran dine knæ.

Vælg det rigtige board

Når du vælger board, er der 3 mål, som du skal være opmærksom på:

Boardets længde: Længden har betydning for, hvor hurtigt dit board kan glide gennem vandet. Jo længere boardet er, jo hurtigere er det. Længden er typisk 10-11 fod.

Boardets bredde: Bredden har betydning for boardets stabilitet. Et bredt board er mere stabilt end et smalt board, men det er også langsommere. Bredden er typisk 32-33 tommer.

Boardets tykkelse: Tykkelsen har betydning for, hvor stift boardet er, og hvor mange kilo det kan bære. Jo tykkere boardet er, jo bedre bæreevne har det. En tung person har oftest brug for et tykkere og større board end en lettere person. 

Kilde: DSRF.dk

Hold pagajen med to hænder

Brug den ene hånd til at holde på pagajens håndtag, og brug den anden hånd til at holde på pagajens skaft. Hold pagajen lodret og sørg for, at der er ca. en meters afstand mellem dine hænder.

Begynd at padle

Placer pagajens blad i vandoverfladen så langt fremme i vandet som muligt, og skub bladet bagud i vandet langs boardet. Brug armen, der holder pagajens skaft, til at trække pagajen ind mod din core, mens du roterer i coren. Når pagajen når ud for dine tæer, skal du tage den op af vandet og gentage bevægelsen. For at skabe mest mulig fremdrift skal du sørge for, at hele bladet er nede i vandet.

stående på sup

Pagajen bestemmer boardets retning

Lav bevægelsen med pagajen 2-3 gange på samme side af boardet, før du skifter side og laver samme bevægelse på den anden side. Når du har fået mere fart på boardet, kan du lave bevægelsen 5-6 gange, før du skifter side.

Når du laver tag med pagajen tæt på boardet, styrer du boardet lige ud. Vil du dreje, skal du lave tag længere væk fra boardet og padle i den side, du vil styre mod. Vil du dreje mod højre, skal du altså padle på højre side af boardet.

Læs mere om