Grill er danskernes foretrukne sommersport - her er 10 ting, du ikke vidste om at grille

Hvordan griller man bæredygtigt? Er det i orden med en engangsgrill? Og hvem fører: gasgrillen, elgrillen eller kulgrillen? Varm dig ved Samvirkes mange råd om grill, og se om du gør som alle de andre

1: Det er hurtigere at få gang i gasgrillen end i kulgrillen

Er optændingen en del af grillritualet? Så har du næsten helt sikkert en forkærlighed for kulgrillen. Der går 29 minutter, fra man begynder optændingen, til kulgrillen er klar. Det viser en undersøgelse, Kosan Gas har lavet blandt 1000 danskere. Bruger man gasgrill, oplever forbrugerne, at den er klar til madlavning på cirka 9 minutter.

 

2:Svanemærkede grillbriketter er gode for miljøet

Grillbriketter fra Änglamark er de første briketter på det danske marked, der har opnået at blive certificeret med Svanemærket. Svanemærket garanterer, at grillbriketterne lever op til skrappe krav for at mindske det samlede aftryk på miljø og klima og for at mindske forbruget af jordens ressourcer.

Svanemærkede grillbriketter fra Änglamark:

  1. Består af fornybare råvarer som for eksempel træ eller landbrugsafgrøder. Alle træråvarer er 100 procent FSC-certificeret.
  2. Indeholder ikke sand eller affaldsprodukter som andre briketter på markedet.
  3. Lever op til skrappe krav til brug af fossile energikilder samt energiforbrug i produktionen.
  4. Har på grund af kvalitetskravene gode forbrændingsegenskaber. Det gavner både klimaet og dem, der opholder sig i nærheden af grillen.
  5. Opfylder skrappe kvalitetskrav, som bl.a. sikrer lang brændetid.
  6. Indeholder ikke urenheder eller tilsætningsstoffer, som kan give røgen en uønsket smagspåvirkning af din grillmad.

3: Langt flest bruger gasgrillen

I mange år var kulgrillen danskernes foretrukne, når der skulle grilles mad, men i dag er den fortrængt: Langt de fleste danskere bruger i dag gasgrillen, når de griller. Da Coop Analyse senest målte danskerne grillvaner, var det 44% mod 28% der brugte kulgrillen.

4:Engangsgrillen skal på genbrugspladsen

Husk at slukke engangsgrillen rigtigt. Brug helst sand eller vand, hvis du er i nærheden af en sø eller strand. Du kan også medbringe vand på flaske eller sand i en lille frysepose. Når grillen er slukket, afleveres kul og aske i spanden på genbrugsstationen, hvor du alligevel smider grillen til metalaffald.

 

Læs artiklen: Sådan slukker du engangsgrillen rigtigt, hvor du får masser af råd til brug af engangsgrill.

 

Cirka 1000 danskere kommer på skadestuen eller sygehuset hvert år i forbindelse med en grillulykke. De hyppigste årsager er forbrændinger, røgforgiftning og personer, der har skåret sig enten i forbindelse med tilberedningen eller på selve grillen

Kilde: Ulykkesanalysegruppen på OUH

6: Hvad er mest klimavenligt, gasgrill eller kulgrill?

Vil du grille klimavenligt, er der især to ting, du kan gøre for at reducere påvirkningen af klima og miljø: Gril flere grøntsager og brug gasgrill. En bøf på 250 gram udleder nemlig omkring 10 kilo CO2, mens eksempelvis en majskolbe udleder 200 gram CO2. Bøffen udleder altså 50 gange så meget af den skadelige klimagas.

Gasgrillen er langt mere klimavenlig end kulgrillen, da man ofte bruger mere kul end nødvendigt, når man griller på en kulgrill. Man bruger altså mere brændsel. Samtidig udledes der flere af de klimaskadelig NOx-gasser, når man bruger kul frem for  gas.

 

 

8: Rens med en citron, men drop de sure ting på stanniolen

Når du skal rengøre grillen, så skær en citron over. Skrub den sorte grillrist, mens du klemmer saften ud. Efter 10 minutter kan du skrubbe efter med en hård børste.

Griller du i stedet citronerne som en del af maden, må du ikke lægge dem (og andre citrusfrugter) direkte på alufolien, da der så kan dannes skadelige stoffer. Du bør i øvrigt heller ikke lægge meget salte ting direkte på sølvpapir.

Læs mere i vores artikel om rengøring af grillen

Læs mere: Er det farligt at grille med sølvpapir?

9: Pølser skal ikke grilles direkte på varmen

Der skal da pølser på grillen, når den tændes! Sådan tænker mange danskere. I 2021 solgte Coop 70 procent flere grillpølser end i 2002, og skal du have grillede pølser, er det værd at huske, at pølser aldrig må grilles direkte over de varme kul eller direkte over gasflammen. Indirekte varme er nøglen, hvis du vil have saftspændte pølser. Lad pølserne stege, til de har en kernetemperatur på 75 grader. De karakteristiske mørke striber opnås ved at tage pølserne af, varme grillen op til 250 grader og lægge pølserne på risten direkte over kullene et par sekunder på hver side.

 

Se hele Coop Analyses kortlægning af danskernes grillpølseforbrug

Kul i tonsvis

Danskerne elsker at grille. 25.000 tons briketter går op i røg om året.

Kilde: Änglamark

Læs mere om