Sådan slukker du engangsgrillen rigtigt

Læs her de gode råd, inden du tænder op i engangsgrillen derhjemme eller på stranden. Så er du skarp på, hvordan den slukkes, om du må grille under afbrændingsforbud og om engangsgrillen kan smides i restaffald
Kød på engangsgrill

En engangsgrill er let at have med på tur, men sørg for at slukke den korrekt.

Brug ikke sand til at slukke engangsgrillen

Engangsgrillen er god til mad på stranden eller i parken, men det er vigtigt, at du slukker grillen korrekt, hvis du eller andre ikke skal komme til skade. Torben Jensen, der er uddannet brandmand og arbejder med brandforebyggelse i Beredskabsforbundet, giver et par tip til, hvordan du slukker engangsgrillen sikkert: 

 

  • Undgå først og fremmest at stille grillen direkte på sandet. Sand bliver meget varmt og kan give forbrændinger, når du fjerner grillen igen. 
  • Brug ikke sand. Grav heller ikke engangsgrillen ned. Den høje varme gør, at sandet kan omdannes til glas. Samtidig kan sandet holde på varmen i meget, meget lang tid. 
  • Hent vand ved vandkanten. Hæld vandet langsomt over grillen, når du skal slukke den. Gør det fra lav højde, så vandet ikke "sprutter" tilbage på dig. 
  • Er du ikke ved vand, så husk at have noget med på flaske til at slukke med.
  • Hæld også vand over det sted, grillen har stået, det afkøler. 
  • Og ikke mindst: Husk at tage engangsgrillen og andet affald med dig, når du er færdig med maden. 

Skal engangsgrillen til restaffald eller på genbrugspladsen?

En slukket engangsgrill med rester af kul og aske skal i de fleste tilfælde i skraldespanden til restaffald. Tager du engangsgrillen med på genbrugsstationen, har du ofte flere muligheder som fx jern- og metalcontainere til den udtjente grill og metalspande til resterne af kul og aske.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Må man grille under afbrændingsforbud?

I perioder med langvarig tørke har hver kommunes beredskab muligheden for at udstede et afbrændingsforbud, for at forebygge store ukontrollerede naturbrænde. Ved et afbrændingsforbud er det ikke tilladt at tænde bål i det fri. Men hvordan med grillen?

Er der forbud mod åben ild, kan det stadig være tilladt at grille i sin egen have, hvis grillen står på et fast ubrændbart underlag - eksempelvis fliser. Du må også grille på din altan, hvis det er tilladt ud fra ejendommens ordensregler. Optænding i engangsgrill på offentlige arealer, parker, strande mv. er IKKE tilladt, medmindre andet fremgår af afbrændingsforbuddet.

Hold dig opdateret i Beredskabsstyrelsen brandfare-indeks, hvis du vil grille i det fri. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Overvej engangsgrillen en ekstra gang

Engangsgrillen er praktisk og nem at have med på farten. Men set ud fra et bæredygtigheds-perspektiv er den kulsort – blandt andet fordi den bliver til restaffald og dermed bidrager til ressourcespild. Har du planer om at engangsgrille, kan du med fordel vælge en grill med FSC-mærket eller PEFC-mærket grillkul. Det er kul lavet af træ, der er produceret med hensyn til naturen og lokalsamfund.

(Kilde: Miljøstyrelsen)

Læs mere om