Find den bedste termoblender - her er 5 ting du skal holde øje med

En termoblender er et vidunder i et køkken, og mange topkokke bruger termoblendere til alt fra at koge grød til at sikre de mest optimale betingelser, når en dej skal hæve. Læs med og se, hvad du skal holde øje med, inden du køber en termoblender
Illustration af Holms termoblender

Hvad er en termoblender?

En termoblender er en allround-køkkenmaskine, der har et væld af funktioner og kan tilberede forskellige retter. Alt fra bernaisesauce til risotto og babymos kan termoblenderen klare, ligesom du kan lade blenderen ælte og hæve en gærdej for dig. En termoblender kan have andre betegnelser og kan blandt andet:

  • Hakke og snitte
  • Blende
  • Dampe
  • Opvarme
  • Ælte, piske og omrøre

De fleste termoblendere har også indbygget vægt, og med de forskellige programmer og indbyggede opskrifter kan du tilberede mad fra start til slut. Bruger du ikke en af de forprogrammerede opskrifter, kan du selv programmere de forskellige trin, du skal bruge for at tilberede din råvarer.

Vi elsker køkkenmaskiner

På bare 5 år har danskerne fordoblet deres forbrug, når det gælder mindre, elektriske husholdningsapparater som håndmixere, køkkenvægte og sous vide-kar. Omvendt er det gået med foodprocessorerne. Har du en foodprocessor i dit køkken, er der en vis sandsynlighed for, at den er 10 år gammel. Den kendte og traditionelle foodprocessor var særligt populær i perioden 2008 til 2012.

Her er de 5 ting, du skal holde særligt øje med: 

1. Hvor stor skal en skål være til en termoblender – og hvad koster en ekstra?

Jo større skål, jo større mængde mad kan du lave samtidig. Tjek derfor, hvor stor skålen på din termoblender er. Typisk er en standardskål 2 liter eller større – det er også muligt at få skåle på 3 liter. Undersøg, hvilket materiale skålen er lavet af, og om producenten har stillet krav til skålens holdbarhed. Læg også mærke til, om det er muligt at købe større eller mindre skåle – eller om der kommer en ekstra skål med til termoblenderen fra start, for så kan du spare en del opvask. Coop forhandler Holms termoblender og det bliver senere muligt at købe ekstra skåle og tilbehør.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Hvor mange programmer har blenderen, og kan den tilsluttes wifi?

En af hemmelighederne bag termoblenderens popularitet er, at den er nem at bruge. Det skyldes i høj grad de programmer, der ligger på termoblenderen. Langt de fleste termoblendere har skridt for skridt-opskrifter, der hjælper dig nemt gennem tilberedningen og selv sørger for at hakke, snitte og varme på de rigtige tidspunkter. 100 opskrifter er standard, flere er fornemt – og sørg gerne for, at termoblenderen kan få tilføjet flere programmer via eksempelvis USB eller over wifi.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Hvor god er blenderen til at styre varmen?

En god termoblender kan dampe din mad og klare sous vide-tilberedning, hvor du får det møreste kød ved at tilberede kødet langsomt ved en lav, konstant temperatur. Dog er karret mindre og temperaturintervallet lidt større på termoblenderen, hvilket kun gør den egnet til mindre, kortvarige og simple sous vide-opgaver. En god termoblender kan både dampe din mad og hjælpe en dej til optimal hævning.

Lav din egen flormelis

Flormelis kan laves med en almindelig køkkenblender eller en termoblender. Flormelis er i princippet pulveriseret sukker tilsat en smule stivelse. Hjemmelavet flormelis laves ved at blende sukker, til det er helt pulveriseret. Tilsæt en smule kartoffelstivelse – det forhindrer din hjemmelavede flormelis i at klumpe. Bruger du hjemmelavet flormelis til glasur, bliver glasuren en anelse mørkere.

4. Har du køkkenmaskiner nok allerede?

En termoblender kan erstatte køkkenmaskiner som

blender, foodprocessor og håndmixer, ligesom en del termoblendere kan erstattet et sous vide-kar og overtage arbejdet, når du skal dampe grøntsager eller fisk.

Ja, en termoblender er smart og kan i mange tilfælde tilberede maden fra start til slut, men har du allerede en stak velfungerende køkkenmaskiner? Så kan du måske klare dig med dem – og står de alligevel og samler støv, fordi du ikke laver meget mad selv, så overvej investeringen i en termoblender, der har både fordele og ulemper: En termoblender er dyr, omvendt skal du gøre endnu mindre selv end i dag.

5. Hvor stor er termoblenderen?

En termoblender har mange funktioner og kan erstatte

en del andre køkkenmaskiner. Nogle termoblendere markedsfører sig med, at du får mere plads i køkkenet. Vurdér størrelsen, inden du køber en termoblender. De mindste optager ikke meget mere bordplads end et A4-ark.