Julelys på juletræ
jul

10 gamle juletraditioner, du kan (gen)indføre i din familie

Vil du krydre julen med flere juletraditioner i år, eller skal du selv holde din første jul og har brug for inspiration? Her får du bud på 10 gamle juletraditioner, du kan indføre i din familie.

Giv nissen en portion risengrød

Sæt en portion risengrød frem til nissen på loftet, i kælderen, i skuret, eller hvor han ellers befinder sig. Det er oplagt at gøre det juleaften eller en anden dag, hvor I alligevel selv spiser risengrød. Måske spiser nissen grøden i løbet af dagen eller natten (med hjælp fra en på matriklen), og så kan det være sjovt at hente den tomme skål igen. Husk, at nissen skal have en stor klat smør og masser af kanelsukker, hvis han ikke skal blive til en drillenisse!

Lad én person tænde lysene på træet

Når mørket er faldet på, og det er tid til at tænde lysene på juletræet, så lad én person gøre det, mens de andre går uden for rummet. Formentlig har det været herren i huset, der i sin tid tændte lysene, men I kan selv udpege den ældste, den yngste, eller hvem I har lyst til, til at tænde lysene. Når alle lysene er tændt, kan resten af familien komme ind og se det smukke træ fuldt oplyst. 

Læs op fra juleevangeliet

»Og det skete i de dage ...«. Ifølge kristen tradition fejrer vi Jesu fødsel i julen, så hvad er mere oplagt end at læse fortællingen om, hvordan han kom til verden? Det kan for eksempel ske i løbet af juleaftensdag, hvor ventetiden alligevel kan være lang, eller inden der danses om træet. Har du ikke selv en bibel i bogreolen, kan du læse juleevangeliet her.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs Peters Jul

En anden læselig juletradition er klassikeren Peters Jul skrevet af Johan Krohn i 1866, som har været en del af mange danskeres jul i over 150 år. Det er historien om Peter, som strækker sig fra juleoptakten og frem til helligtrekongersdag den 6. januar. Ligesom juleevangeliet kan Peters Jul f.eks. læses i løbet af juleaftensdag, en gang efter julemaden eller måske som godnathistorie i juledagene.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spis risengrød inden julemaden

I gamle dage spiste man risengrød som den første ret juleaften. Med grøden var den største sult stillet, og dermed kunne man spare på mængden af flæskesteg og and. Med de nuværende høje fødevarepriser og en høj klimabelastning fra kødet er det måske en tradition, der kunne være værd at genindføre i din familie. Alternativt kan grøden spises til morgenmad eller frokost og lægge en god bund inden julemiddagen.

Gå i kirke den 25. december

I tidligere tider var den 24. december en arbejdsdag, og derfor gik vi dengang først i kirke den 25. december i forbindelse med Jesu fødselsdag. Siden 1853, hvor Vor Frue Kirke efter tysk forbillede fik lov til at indføre en aftengudstjeneste for travle folk på vej hjem fra arbejde den 24. december, er det blevet mere almindeligt at tage til julegudstjeneste på juleaftensdag. Mange kirker holder stadig fromesse den 25. december, så hvorfor ikke droppe den proppede julekirke og vente med at gå i kirke til juledag?

Find og fæld juletræet i fællesskab

Siden 1800-tallet har vi i Danmark fældet juletræer, sat dem i stuen og pyntet dem med alverdens sager. I dag kan man købe et juletræ med et par enkelte klik på telefonen og få træet leveret til døren et par dage efter. Men man kan også lave en familietradition ud af selv at finde det perfekte træ i en juletræsplantage, save det med sine bare næver og transportere det hjem i stuen, som man gjorde i gamle dage. Skal juletræstraditionen være lidt mere bæredygtig, så husk at genbruge dit juletræ efter juleaften.

Se Disneys Juleshow

Disneys Juleshow blev sendt for første gang i USA den 19. december 1958 som en julehilsen til amerikanerne, og siden 1967 er juleshowet også rullet over de danske tv-skærme. Er Disneys Juleshow ikke allerede en del af julen i din familie, er det en nem og oplagt tradition at indføre. Særligt med mindre børn, som kan få tiden til at gå foran tv’et juleaften, mens de voksne er i køkkenet.

Drop gavepapiret

Det var først i 1890’erne, at vi begyndte at pakke julegaverne ind i papir med sløjfer på. Før da lå julegaverne uindpakket eller hang på juletræet, og overraskelsesmomentet lå i, hvem der skulle have hvilken gave. Hvis du synes, det er lidt for radikalt slet ikke at pakke julegaverne ind, men gerne vil droppe det glittede og ikke-genanvendelige gavepapir, kan du finde inspiration til alternativ indpakning i disse 3 bæredygtige løsninger på gaveindpakning. 

Et par ord før maden

I nogle familier beder man stadig bordbøn, men det var mere udbredt før i tiden, og særligt ved højtider som juleaften. Beder I ikke bøn i din familie, og er I generelt ikke troende, kan én eller flere om bordet blot sige et par ord om, hvad man er taknemmelig for, hvad man glæder sig til næste år, eller hvad der lige ligger én på hjerte.

 

Kilder: DR, Det Kongelige Bibliotek, kristendom.dk, træ.dk, juleliv.dk, folkekirken.dk og Samvirkes læsere.