Redaktionen anbefaler






En cykellygte skal kunne ses langt væk - det er med til at sikre, at du ikke kommer til skade i trafikken. Overholder du ikke reglerne, risikerer du en bøde på mindst 700 kroner.
Lygterne på cyklen skal være tændt fra solnedgang til solopgang. Perioden kaldes lygtetændingstiden. Du kan ikke kigge på gadebelysningen for at orientere dig om, hvornår du skal have lys på, da kommunerne tænder gadelyset helt op til 30 minutter efter solnedgang.
Husk også, at loven stiller krav om, at du har cykellygter på i usigtbart vejr - også selvom det usigtbare vejr er uden for lygtetændingstiden. Det kan være, hvis der er meget tåget eller kraftig regn eller sne.
På forsiden af dmi.dk kan du se, hvornår solen står op og går ned, der hvor du bor
Husk: Tænd hellere lygterne for ofte end for sjældent, hvis du er i tvivl.
En helt almindelig cykel skal have én forlygte og én baglygte monteret. Er cyklen derimod bredere - for eksempel en ladcykel - er der andre regler for, hvor mange cykellygter, der skal monteres på cyklen. De regler kan du læse længere nede i artiklen.
Forlygter må lyse hvidt, gulligt eller blåt. En baglygte skal lyse rødt.
Der er ikke specifikke krav til, hvor cykellygterne skal sidde på cyklen, men der er dog krav om:
Har du en kraftig forlygte, kan det måske svare sig, at du lader den lyse en anelse nedad, så du undgår at blænde andre. Husk dog, at den stadig skal kunne ses 300 meter væk.
Der er ikke krav om, at lygterne skal sidde på for eksempel styret eller skærmene, men husk, at jo højere lygten sidder, jo bedre ses den af bilister i bilens spejle. Lad også gerne lygten sidde i venstre side af cykel - det er den side, der vender ud mod bilerne.
Sadelpinden er et dårligt sted at sætte sin cykellygte, da en jakke eller en taske nemt kan komme til at skygge for lyset.
Cykellygter skal være monteret fast på cyklen - og ikke på cyklisten. Cykellygter, der sidder fast i en baglomme eller pandelys er ikke tilladt alene, men kan bruges som supplement.
Forlygterne på en cykel skal lyse hvidt eller have et gulligt eller blåligt skær. Lygterne må ikke være blændende, men skal kunne ses mindst 300 meter væk. Har du en lygte, der blinker, skal den blinke mindst 120 blink i minuttet. Det er samtidig vigtigt, at cykellyset kan ses fra siden.
Bag på cyklen skal lygten være rød. På samme måde som foran er skal lygten kunne ses mindst 300 meter bagud, lyset skal kunne ses fra siden og blinker lygten, skal det være med mindst 120 blink i minuttet.
Batteristyrken er afgørende for, hvor meget en cykellygte kan lyse. Jo mindre energi, der er på batteriet, jo svagere lyser cykellygten. Skift derfor batteri jævnligt - og brug resten af batteriets spænding i et andet apparat.
Cykellygter, der sælges i Danmark, skal være CE-godkendte. Det er din garanti for, at de fra producentens side overholder den gældende lovgivning.
Har du en af de populære ladcykler eller Christianiabikes, skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler for placeringen af cykellygterne.
På en cykel med mere end to hjul skal der være mindst én forlygte, som skal sidde højst 50 cm fra cyklens yderste venstre kant. Hvis cyklen er over 1 m bred, skal der være mindst to baglygter. Baglygterne skal sidde højst 40 cm fra kanten og med en indbyrdes afstand på mindst 60 cm. Er cyklen ikke over 1 m bred, kan man nøjes med én baglygte, som skal sidde enten midt bag på cyklen eller til venstre for midten.
Nej. Sådan lyder det korte svar. Du kan læse mere i denne historie fra Samvirke: Diolygten er forbudt
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10