Redaktionen anbefaler






Uanset om cyklen har stået stille længe eller været igennem en vinter med salt og slud, trænger den til at blive vasket. Fyld en balje med sæbevand, og find en blød børste eller svamp. Stil cyklen oven på en afløbsrist, så løber sæbevandet ned i afløbet i stedet for ud i naturen. Start cykelvaskeriet fra oven, og arbejd nedad, så snavset ikke løber ned over de rene dele. Brug en gammel bomuldsklud, hvor børsten/svampen ikke kan komme til.
Når cyklen er vasket med sæbevand, skal den skylles med rent vand. Tør efter med en klud. Vær omhyggelig med at tørre kæden af, så den efterfølgende kan smøres med olie. Optimalt skal der en dråbe olie til hver rulle – hele vejen rundt. Drej pedalerne rundt, så olien bliver fordelt.
Lyser din dynamolygte dårligt eller slet ikke, kan det ofte skyldes snavs eller en overrevet ledning. Der kan godt være lidt skjult mekanik i en dynamo, så her kan en cykelmekaniker også være en god hjælp. Tjek også, at reflekserne er rene og synlige, de hjælper dig også med at blive set.
Som hovedregel bør bremseklodser skiftes efter hver sæson – især efter vinter. Skiftet er relativt ligetil. Dog tager det lidt tid at indstille dem præcist, og du kan opleve, at bremserne hyler. Hylen kan også skyldes, at de er løse, eller at der er olie på fælgen. Justér, stram eller rens.
Husk også, at bremsekabler bliver løse ved brug. De skal efterses og evt. udskiftes. Spænd ved at dreje på skruen placeret ved håndbremsen.
Har cyklen fodbremse, så sørg for, at kæden ikke er for løs – fodbremsen virker jo ikke, hvis kæden hopper af.
Har cyklen fælgbremser, kræver de lidt ekstra. Rens fælgen hele vejen rundt med svamp og lidt rengøringsmiddel. Tag hårdt fat – det gamle fedt og olie sidder godt fast. En ren fælg modvirker den irriterende lyd, når bremsen hyler. Hvis fælgen buler udad eller har fordybninger, bør den efterses af en cykelsmed.
For at blive klogere på, hvad der foregår inde i styret, løftes cyklen, så den kun hviler på baghjulet. Hører du en knasende lyd, når styret drejes, skyldes det formentlig rust i lejerne. Er styret løst, er der slør i lejerne. Måske skal du en tur til cykelsmeden. Et andet typisk styrproblem er, at gummihåndtagene skøjter rundt. Tag dem af, rens dem, og sprøjt hårspray ind i dem. Så sidder de ekstra godt fast.
Er låsen svær at samarbejde med, trænger den nok til olie. Start med at give olie i alle dens bevægelige dele – både der, hvor nøglen stikkes ind, og i selve låsemekanismen i den anden side. Brug helst en tynd olie – f.eks. låsespray – som sprøjtes direkte ind i låsen.
Hold øje med, om der stadig er riller, som kan give et godt vejgreb. Ellers er det tid til nye dæk. Hvis dækket er begyndt at sprække i siderne, er gummiet mørnet, og det er også tegn på, at dækket er ved at være udtjent.
Er der luft nok i? Du tjekker dæktrykket ved at mærke på siderne af dækket. Her kan du mærke helt ind til slangen, og du får en bedre fornemmelse af, hvor meget luft der skal i.
Er cyklen vel-pumpet, undgår du lettere punkteringer, styrer bedre og triller hurtigere.
Kilde: Cyklistforbundet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10