Undgå at købe en stjålet cykel

Brugte cykler og deres fortid kan være lidt af en jungle at hitte rede i. Hvordan sikrer man sig, at den lyserøde bedstemorcykel, man har forelsket sig i, ikke er stjålet? Få her et par gode råd fra politikommisær Lars-Christian Borg fra Københavns Politi.

En lækker brugt cykel kan være stjålet. Gør dig selv og dine cyklist-fæller en tjeneste og tjek, at du ikke støtter cykeltyvens 'forretning'.

I købssituationen - tjek cyklens cpr-nummer

Stelnummeret er cyklens cpr-nummer og er indhugget i stellet under krankboksen, hvor pedalerne sidder monteret, eller på det jernrør, hvor sadlen er monteret. Find det, kontakt dit lokale politi og forhør dig, om netop dette stelnummer er efterlyst. Du kan slå cyklens stelnummer op på politiet hjemmeside her.

Du hæfter økonomisk

Tager du chancen og køber cyklen uden at tjekke med politiets register, om cyklen er stjålet, så hæfter du selv for et eventuelt økonomisk tab, hvis cyklen senere viser sig at være stjålet, og politiet opdager det og inddrager cyklen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kend identiteten på sælger og få en kvittering

Køber du en stjålet cykel, og bliver du stoppet af politiet, risikerer du at blive sigtet for tyveri eller brugstyveri – især hvis du hverken kan fremvise kvittering eller kender identiteten på den person, der har solgt dig cyklen.

Derfor: Køb aldrig en cykel af en, du ikke ved, hvem er. Sørg for at se billedlegitimation og få en kvittering på både cykel og lås. Konfiskerer politiet cyklen, hæfter du selv for dit økonomiske tab eller erstatning til cyklens ejer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav altid en kontrakt

Kontrakter holder vand – også når du bliver uvenner med naboen eller din kollega. At købe en brugt cykel af nogen, man kender, har den fordel, at man har et indtryk af vedkommende og sandsynligvis ikke bliver snydt. Men penge mellem venner og kollegaer kan være en sprængfarlig cocktail, så sørg derfor for at få handlen og aftalens elementer sort på hvidt.

Kontroller selv stelnummer på hjemmelavet cykel

Nogle cykler, for eksempelvis de hjemmebyggede, har ikke noget stelnummer. Køber eller bygger du en cykel selv, bør du kontakte politiet og få et nummer indhugget i stellet. Ellers har du et problem, hvis cyklen bliver stjålet, da du vil have vanskeligt ved at bevise, at det rent faktisk er din cykel.

Lav et hemmeligt tegn

Du kan også ridse dit eget cpr-nummer ind et hemmeligt sted på cyklen, så du har endnu et bevis for dit ejerskab.

Læs mere om