Er solcreme med faktor 15 nok?

Solcremer med faktor 30 og 50 er ikke nødvendigt, lyder myten. Og det er rigtigt, at en solcreme med faktor 15 er nok til at beskytte os mod den danske sol. Men det er vigtigt at bruge den rigtige mængde for at opnå den rette beskyttelse.
Solcreme smørres ud

Rigeligt med solcreme sikrer den rigtige faktor

Sådan beskytter faktoren

Faktor 2 = 50 procent af solens stråler filtreres fra.

Faktor 4 = 75 procent

Faktor 10 = 90 procent

Faktor 20 = 95 procent

Faktor 50 = 98 procent

Vi bruger for lidt solcreme og det svækker dens beskyttelse

»En solcreme med faktor 15 er god nok, hvis man opholder sig i den danske sol,« siger Hans Christian Wulf, som er professor i dermatologi på Bispebjerg Hospital.

Faktor 15 svarer til, at mellem 90 og 95 procent af solens stråler filtreres fra, men det er meget langt fra den reelle beskyttelse, som de fleste af os opnår, når vi smører os ind i solcremen.

»Generelt bruger vi alt for lidt solcreme. For at være beskyttet med den faktor, som står på flasken, skal man bruge to milligram creme per kvadratcentimeter på kroppen. Men undersøgelser viser, at vi smører os med, hvad der svarer til en fjerdedel,« fortæller Christian Wulf. Det betyder, at beskyttelsesfaktoren falder tilsvarende.

Vælg en højrere faktor til sydens sol

Vælger man en solcreme med faktor 16 og smører for lidt på, ender man med at begrænse solens stråler svarende til en faktor to. En faktor to skåner os for 50 procent af solens stråler, og det er nok til at undgå at blive forbrændt af den danske sol, vurderer Hans Christian Wulf.

»Men det går ikke i en kraftigere solpåvirkning, så skal man sydpå, er det nødvendigt med en højere beskyttelsesfaktor. Og her gælder det mest af alt om at bruge mere solcreme, for selvom man køber en tube med faktor 80, ender man reelt med at være beskyttet svarende til omkring faktor tre, hvis man ikke får smurt nok på,« forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Solcreme med kemisk eller fysisk filter

Solcremer kan både indeholde kemiske og fysiske beskyttelsesfiltre. Det fysiske filter lægger sig som en hinde på huden og blokerer for solens stråler. Kemiske filtre trænger ind i huden og absorberer strålingen, så den ikke kan gøre skade i underhuden.

Der har især i Danmark været debat om, hvorvidt de kemiske filtre kunne være hormonforstyrrende, og Hans Christian Wulf har lavet forsøg, hvor voksne testpersoner i en periode blev smurt ind fra top til tå i solcreme, som indeholdt alle de mistænkte stoffer.

»Vi holdt øje med deres hormonelle status, men vi fandt overhovedet ingen påvirkning af deres hormoner. Så den angst, der kunne være i befolkningen for hormonforstyrrende stoffer, har ikke baggrund i noget, man kan måle,« siger Hans Christian Wulf.

Miljøstyrelsen anbefaler at undgå solcremer, der indeholder stoffet 4-Methylbenzylidine camphor ( MBC) til børn under 12 år, men ifølge styrelsen forhandles cremer med stoffet ikke længere i Danmark.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Værd at vide om UV-A og UV-B

  • UV-A-stråler påvirker hudens pigment og collagen og bevirker, at huden bliver brun og får rynker.
  • UV-B-stråler kan forbrænde huden og forårsage kræft.
  • Alle solcremer forhandlet inden for EU skal beskytte mod både UV-Aog UV-B-stråler.

Læs mere om