Her er de 8 fødevarer, der typisk svindles med

Hvert år koster fødevaresvindel det europæiske samfund mellem 60 og 90 milliarder kroner. Og nogle fødevarer er mere attraktive at svindle med end andre. Læs med, og se, hvilke fødevarer der er tale om, og hvorfor netop disse er interessante for svindlerne

Frugt, der stemples som økologisk uden at være det, manglende sporbarhed på fisk eller uregistrerede oste. Listen er lang og dyr, når det kommer til svindel med fødevarer. For fødevaresvindel koster samfundet mange penge og kan i sidste ende være farligt for forbrugerne, når der er tale om svindlede produkter, der enten er forurenede eller tilsat giftige stoffer.

Nogle fødevarer er mere attraktive at svindle med end andre. Nedenstående galleri af produkter er ifølge forskere de fødevarer, der typisk bliver svindlet med på verdensplan. Det samme billede gør sig ikke nødvendigvis gældende på det danske marked.

Typer af fødevaresvindel:

  • Fortynding: Blanding af en værdifuld flydende ingrediens med en væske af lavere værdi.
  • Erstatning: Erstatning af en ingrediens eller en del af produktet med høj værdi med en anden ingrediens eller del af produktet, der lavere værdi.
  • Fortielse: At skjule den lave kvalitet af fødevareingredienser eller produkt.
  • Forkert mærkning: At placere falske oplysninger på emballagen for økonomisk gevinst.
  • Ikke-godkendte tilføjelser: Tilføjelse af ukendte og udeklarerede ingredienser til fødevareprodukter for at forbedre kvalitetsegenskaberne.
  • Forfalskning: Kopiering af mærkevarenavn, emballage, opskrift, forarbejdningsmetode o.l. af fødevareprodukter for økonomisk gevinst.
  • Produktion på det sorte marked eller tyveri: Salg af overskydende uanmeldte fødevarer.

Kilder: The EU Agri-Food Fraud Network og Michael Rosenmark, leder, Fødevarestyrelsens Rejsehold

Læs mere om