Er der forskel på tomatkoncentrat og tomatpuré?

Der er forskel på tomatkoncentrat og tomatpuré, men det kan godt lade sig gøre at bytte den ene ud med den anden.

Der er forskel på tomatkoncentrat og tomatpuré. 

?

Jeg undrer mig over forskellen på prisen for tomatpuré og tomatkoncentrat. Jeg gætter på, at puréen bare er maste tomater, og koncentratet er mere forarbejdet, hvorfor man skulle tro, at det var dyrere. Kan man erstatte puréen med koncentrat, og i så fald i hvilket forhold?

 

Pia Andersen

Svar fra Leif Skibsted

Modne tomater indeholder 94 procent vand og 6 procent tomattørstof. Findelte tomater på dåse eller i karton har næsten samme indhold af vand og tørstof. Tomatkoncentrat fremstilles ved inddampning af findelte tomater befriet for skind og kerner, og vandindholdet bliver mindre. Typisk indeholder tomatkoncentrat 28 procent tomattørstof og kaldes dobbeltkoncentreret. Det er det produkt, vi kan købe på små dåser.

Tomatpuré fremstilles af tomatkoncentrat, ofte tredobbeltkoncentreret, og har et indhold af tomattørstof omkring 30 procent, men er blødere efter en mekanisk behandling, så den kan sælges på tube. Tomatketchup fremstilles også af tomatkoncentrat tilsat salt, eddike, krydderier og ofte sukker, og har typisk et indhold af tomattørstof på 12 procent. Prisen på de enkelte produkter bestemmes af markedet, og da der i mange lande er en overproduktion af tomater, bliver tomatkoncentrat solgt billigt.

Dyrere produkter kan erstattes af den billigere tomatkoncentrat på dåse nogenlunde i samme mængde – man kan smage sig frem.

 

Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.