Du får stadig D-vitamin, selv om du bruger solcreme

Selv om vi får langt de fleste D-vitaminer fra solens lys, kan du sagtens bruge solcreme og stadig få de vigtige D-vitaminer.
Brug bare løs af solcremen, du skal nok få dine D-vitaminer alligevel

Brug bare løs af solcremen, du skal nok få dine D-vitaminer alligevel

Solcreme har ingen betydning for D-vitamin indholdet i din krop

Det har ingen betydning for dit blods indhold af D-vitamin, at du bruger solcreme. Man kan sagtens foranlediges til at tro, at det ville have en betydning, da det netop er fra solen, vi får langt de fleste D-vitaminer, og det er faktisk ikke uden grund.

Lars Rejnmark, overlæge på Aarhus Universitetshospital, har stået i spidsen for en undersøgelse af solcreme og evnen til at optage D-vitamin.

»Faktisk så hæmmer det vores evne til at optage D-vitamin, hvis man påfører en faktor 8 solcreme fuldstændigt korrekt,« fortæller Lars Rejnmark og fortsætter: »Men det er i et forsøg foretaget i et laboratorium, i virkeligheden er sagen en helt anden.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mere D-vitamin hos dem, der bruger solcreme

Undersøgelsen, Lars Rejnmark stod i spidsen for, omfattede 2500 kvinder, og dem, der rapporterede, at de brugte solcreme regelmæssigt, var også dem, der havde det højeste indhold af D-vitamin i blodet.

»Det hænger selvfølgelig sammen med, at det er meget svært at påføre solcremen helt fuldstændigt korrekt, så der vil altid være steder på kroppen, for eksempel mellem skulderbladene, hvor huden vil være i stand til at optage D-vitamin. Derudover så har kvinderne, der regelmæssigt bruger solcreme, nok også nogle andre solvaner end dem, der ikke gør. De befinder sig højst sandsynligt mere i solen,« forklarer Lars Rejnmark.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug endelig løs af solcreme i solen

Huden er meget god til hurtigt at danne D-vitamin - faktisk med det samme, den bliver udsat for sollys, så af disse grunde er det altså næsten umuligt ikke at optage D-vitamin gennem huden.

»Jeg vil gerne opfordre folk til, at de bruger solcreme, når de er i solen, vi skal nok få vores D-vitamin, og risiciene ved ikke at bruge solcreme er langt mere alvorlige,« slutter Lars Rejnmark.

Læs mere om