De 10 mest populære grøntsager: Sådan sår du dem selv

Hvis det kilder i dine grønne fingre, kan du her få svar på, hvordan du bærer dig ad med at så de 10 grøntsager og krydderurter, der ifølge COOPs salg er mest populære at plante selv. Skal gulerødder forspire? Hvornår kan man så radiser? Skal spinatplanter have sol eller skygge? Læs haveekspert Jesper Carl Corfitzens guide til køkkenhaven:

Haveekspertens gode råd:

1. Brug en vejrapp

At kunne overvåge temperaturen, følge med i nattefrostens aftagen og desuden hente oplysninger om, hvordan vejret var sidste år, er nyttigt, når man skal afgøre, hvornår det er tid til at så sine grøntsager. Men anvend det varsomt; det danske vejr er lunefuldt og omskifteligt.

2. Det er en god hovedregel ikke at være for ivrig

Selvom det kilder i de grønne fingre, kan det godt betale sig ikke at gå i gang med såningen for tidligt, man risikerer at spilde tiden, hvis vejret skifter og ødelægger de sarte spirer.

3. Køb frisk muld

Det kan være risikabelt at bruge muld fra forrige sæson. Man risikerer, at mulden er fuld af bakterier, der ødelægger frøene.

4. Planter vil have stabilitet

Spirer du planter i din vindueskarm, så find et sted, hvor temperaturen er nogenlunde konstant. Undgå radiatorer og vindueskarme med træk. Planter trives bedst, når omgivelserne er stabile.

5. Giv spirerne luft

Forspirer man i minidrivhuse i vindueskarmen, er det vigtigt at give planterne luft, så snart de er spiret. Er der for varmt og for fugtigt, risikerer man, at de sarte stængler rådner.

6. Eksotiske planter skal forspires

Planter, der normalt gror under sydligere himmelstrøg, som chiliplanter og meloner, har en lang udviklingstid, så det er en god idé at lade disse forspire inde i varmen.

Kilder: Haveekspert Jesper Carl Corfitzen, COOP

Se, hvad vi ellers skriver om: #grøntsager, #køkkenhave og #gode råd