Dårlig til at huske navne? Sådan lærer du det

Når vi glemmer, hvad folk hedder, kan det både blive akavet og virke som mangel på respekt. Så der er al mulig god grund til at blive bedre til at huske navne. Med disse 4 simple trin og lidt umage er du nået langt.

Har du også svært ved at huske navne?

Hvad var det nu, han hed?

Lars… eller var det Lasse…? De fleste kender den akavede situation: Man taler med et andet menneske, som man burde kende navnet på, men man kan simpelthen ikke huske det. Skal man lade som ingenting eller bekende kulør og spørge?

Man skal spørge og bryde den akavede stemning, mener konsulent og cand.merc. Mads Brøbech, som har specialiseret sig i hukommelse og undervist både professionelle vidensarbejdere og studerende i brugen af hjernen. For det er menneskeligt at komme til at glemme et navn, siger han.   

Vi gør os ikke umage nok

Når det er sagt, vil de fleste med et minimum af en indsats kunne undgå alt for mange af de akavede situationer og lære at blive bedre til at huske navne, mener Mads Brøbech.

»Hvis jeg spørger på mine kurser, hvor mange der har svært ved at huske navne, så rækker 8 ud af 10 hånden op. Det er noget, mange kæmper med. Men det er, fordi vi ikke gør os umage. For det kræver en indsats.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4 trin til at blive bedre til at huske navne

Han lister 4 trin op, vi kan bruge til at huske nye navne, når vi møder folk for første gang.

  1. Opmærksomhed
  2. Vilje
  3. System
  4. Repetition
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær opmærksom, og tag dig tid til at hilse    

Når vi er i nye sociale sammenhænge, sker der meget i vores hoveder, som kan fjerne opmærksomheden fra folks navne, siger Mads Brøbech.  

»Man tænker på tusind andre ting: Kan de lide mig? Hvor skal jeg gøre af mig selv? Kigger de på min skjorte?«

Han anbefaler derfor, at man tager sig god tid til at give hånd og gentager folks navne, når de præsenterer sig. Hedder én Christian, kan man spørge, om det er med C eller K. Det kan man bruge, når man skal lave det system, der skal hjælpe én til at huske navnet.

Hav viljen og lav et godt system

Men man skal ikke bilde sig ind, at navnet sidder fast, bare fordi man har hørt det en enkelt gang. Det er her, viljen til at huske det kommer ind i billedet, og med den kan man gå i gang med at lave et system – eller snarere et billede – som man kæder sammen med en persons navn, siger Mads Brøbech.

Tager vi igen udgangspunkt i navnet Christian, kan man f.eks. tænke på det engelske christian, som betyder kristen. Så kan man forestille sig Kristus, der hænger på korset, når man ser personen, og vupti har man et billede, der kan hjælpe med at huske navnet. Hvis billedet indeholder stærke farver, fart og bevægelse, kan det være lettere at huske.

En anden og mere simpel metode er at tænke på en anden person i ens bekendtskabskreds, der har det samme navn som den person, man gerne vil huske navnet på, siger Mads Brøbech.

Gentag navnet 5 gange

Det sidste trin for at få navnet til at sidde helt fast er at repetere det for sig selv, siger Mads Brøbech. Mindst 5 gange med noget tids mellemrum.  

Og der er meget at vinde ved at gøre sig umage for at huske, hvad folk hedder, både for sin egen og andres skyld, siger Mads Brøbech.

»Det aftvinger respekt, og du scorer masser af point på det. Man siger, at den sødeste lyd, du kan høre i verden, er dit eget navn. Det, at folk kan ens navn, gør, at man tænker: Okay, han lægger mærke til mig.«

Læs mere om