Corona: Rene hænder - skal vandet være varmt eller koldt?

Vask hænder – så undgår du at sprede smitte. Et mantra de fleste er med på. Og i de fleste tilfælde er det den varme hane, som tændes, når håndhygiejnen skal holdes. Men er varmt vand nødvendig, hvis man vil have rene hænder?

Skal bakterierne dø, så er sæben altså afgørende – og du skal huske at få den godt rundt på hænderne.

Hænderne skal vaskes

Håndvask skulle gerne ske noget oftere, end du børster tænder - selvom den populære børnesang fortæller os noget andet. De fleste er nok klar over, at håndvask er noget, der hører til f.eks. efter toiletbesøg, før madlavning, eller hvis du har være sammen med en, der er forkølet.

De fleste vasker konsekvent deres hænder i varmt vand, men det behøver man faktisk slet ikke, skriver videnskab.dk. Temperaturen på vandet betyder nemlig ikke særlig meget for, om du får rene hænder. Det er din brug af sæbe, og om du skrubber hænderne godt nok, der er afgørende.

»Hvis det handler om at fjerne eller slå bakterier ihjel, så gør det ingen forskel, om man vasker hænder i koldt eller varmt vand,« siger Brian Kristensen, der er fagchef for Mikrobiologi og Infektionskontrol hos Statens Serum Institut til videnskab.dk.

Varmt vand kan tørre hænderne ud

Hvis du vitterligt vil slå bakterier ihjel med det varme vand, så skal du helt op på 60-65 grader. Det viser et studie fra USA blandt andet. Den høje temperatur vil kunne udtørre dine hænder – og vil opleves som skoldhed for de fleste.

I det amerikanske studie blev en gruppe mennesker sat til at sæbe deres beskidte hænder ind og vaske dem under forskellige varmegrader, og her viste det sig, at temperaturen ikke spiller ind.

Skal bakterierne dø, så er sæben altså afgørende – og du skal huske at få den godt rundt på hænderne.

Fordelen ved varmt vand

Det er dog alligevel en god idé at vaske sine hænder i varmt vand, hvis man skal fjerne fedt, olie eller decideret snavs.

»Fedtstoffer har et smeltepunkt, som er forholdsvist lavt. Varmt vand gør derfor fedtstoffer mere tyndtflydende og dermed lettere at få af,« siger ph.d. i kemi på Københavns Universitet Theis Brock-Nannestad til videnskab.dk

Du får altså nemmere fedt eller olie af under varmt vand. Men du fjerner lige mange bakterier under koldt og varmt vand. Så med opmærksomhed på, at du lettere kan få eksem og meget tørre hænder, hvis du ofte vasker dem under varmt vand, kan du roligt vaske hænder i koldt vand – med mindre altså, at de er meget fedtede og snavsede.