Brillemoden gennem tiderne

Brillemoden har skiftet meget inden for de sidste 60 år. Der har været briller i alle mulige og umulige faconer og farver. Samvirke viser her et lille udpluk af de briller, som har præget modebilledet de sidste 6 årtier.

50erne

For mændenes vedkommende var det det mere firkantede Clark Kent look, der dominerede. Her på billedet er det Ib Schønberg, der har de moderigtige briller på. Det var også i 50'erne at de kendte sygekassebriller, som John Lennon gjorde til sit varemærke, begyndte at blive moderne. For Kvindernes vedkommende, skulle brillerne være designet og give deres udseende et løft. De berømte cat-eyes, som vi blandt andet kender fra Dame Edna var på højeste mode.

60erne

I tresserne blev brillerne større, det var kraftige rammer, som dominerede brillemoden. Her på billedet er det den danske skuespiller Jørgen Ryg, som bærer et par briller fra den tid. En anden moderigtig brille fra tresserne, som de fleste kender, er af den type, som især den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Malcolm X gjorde berømte.

70erne

I halvfjerdserne blev det mere vildt, end man hidtil havde været vant til inden for brillemode. Brillerne skulle gerne være rigtigt store, så store, at også øjenbrynene sad inden for glasset. På billedet er det forfatteren Elsa Gress, som har de store briller på. Det var også i halvfjerdserne, at de tonede glas begyndte at vinde frem i brillemoden.

80erne

I firserne begynder man at lave briller med de lidt lettere metalstel. På billedet er det Erling Bundgaard, der bærer en meget tidstypisk brille.

80erne

Et andet modefænomen, der er fremme i firserne, er de næsten helt runde briller, som her pryder Dronning Margrethe, dog behøvede de ikke være så store, som de er her på billedet.

90erne

I halvfemserne blev brillerne mere en del af vores påklædning og personlighed. Her er det tre store danske skuespillere, der alle bærer briller, læg mærke til Morten Grunwalds briller, som er ternet og passer til det gode humør. De lette metalstel blev i halvfemserne også taget et skridt videre. Titaniumbriller uden stel, men nærmest kun med glas og stænger blev voldsomt populære. Vores statsminister Poul Nyrup bar blandt andet sådan et par.

00erne

Brillerne er blevet mere firkantede i de senere år, og må gerne bevare det lette look. Som eksempelvis dem Poul Nyrup har på her.

00erne til nu

Samtidig så kan man også se, hvordan brillemoden har hentet inspiration fra halvtredserne, de mere kraftige stel har vundet frem, som man kan se her på de danske komikere Casper Christensen og Lars Hjortshøj. Ritt Bjerregaard er også et godt eksempel på, at man henter inspiration i tidligere tiders brillemode, hendes velkendte cat-eye briller ville have skabt respekt i halvtredsernes modehuse.

Læs mere om