Blufærdighed: Børn skal selv vælge forældres nøgenhed fra

Det skal være op til børnene at bestemme, hvornår de ikke længere har lyst til at se far eller mor nøgne, mener 4 ud af 10 danskere ifølge en ny undersøgelse.    

Hvis man kan fornemme på sit barn, at det ikke bryder sig om nøgenheden, så er det jo, fordi det er begyndt at blive kønsbevidst, og man faktisk overskrider dets grænser. Det vigtigste er at respektere barnets grænser, siger ekspert.

Børn skal selv bestemme, når de ikke længere vil se forældrene nøgne

Hvor længe skal børn og unge eksponeres for mors bare bryster eller fars dinglende tissemand? Det er op til børnene selv at bestemme, mener flest danskere tilsyneladende ifølge en ny undersøgelse med over 1000 deltagere foretaget for Samvirke af Coop Analyse.

På spørgsmålet Hvornår skal man som forælder stoppe med at være nøgen foran sit barn? svarer 4 ud af 10 (38%), at det skal man, når barnet selv viser, at det ikke vil se far og mor nøgne.

Resten af svarene fordeler sig sådan:   

  •         Forældre skal ikke være nøgne foran deres børn: 6%
  •         Når barnet begynder i børnehaven: 5%
  •         Når barnet begynder i skole: 8%     
  •         Når barnet bliver teenager: 8%
  •         Når barnet flytter hjemmefra: 1%
  •         Forældre skal ikke stoppe med at være nøgne foran barnet: 19%                       
  •         Ved ikke: 13%Mor og far skal respektere barnets grænser

Børnepsykolog Susanne Boëtius fra profesionshøjskolen UCC i København finder det positivt, at flest mener, forældre skal reagere, når barnet selv siger fra over for nøgenheden.

»Hvis man kan fornemme på sit barn, at det ikke bryder sig om nøgenheden, så er det jo, fordi det er begyndt at blive kønsbevidst, og man faktisk overskrider dets grænser. Det vigtigste er at respektere barnets grænser,« siger hun.

I nogle familier er det o.k. at gå nøgen gennem stuen

Det er umuligt at sige noget entydigt om, hvornår det rigtige tidspunkt at skrue ned for nøgenheden kommer – hvis det overhovedet gør – for børn og familier er forskellige, siger Susanne Boëtius.  

»Hvis nøgenheden er naturlig i familien, så er der egentlig ingen grænse. I mange familier kan man sikkert meget længe gå nøgen fra badeværelset ind i soveværelset, hvis man har glemt undertøjet, uden at nogen vil reagere,« siger hun.        

Forældre skal ikke tvinge sig selv til at være nøgne

Ligesom man bør respektere barnets grænser, er det også vigtigt, at man som forældre mærker efter, hvad man selv har det bedst med, siger Susanne Boëtius. Man skal altså ikke tvinge sig selv til at gå nøgen rundt i håb om at give barnet et naturligt og sundt kropsbillede, hvis man egentlig har det dårligt med det.

»Så risikerer man bare, at det bliver akavet og unaturligt, og at man kommer til at sende de forkerte signaler,« siger hun. 

Tildækning kan føre til forkvaklet kropsopfattelse

Professor i kropskultur Verner Møller mener til gengæld ikke, at forældre på noget tidspunkt skal stoppe med at være nøgne over for deres børn – uanset om børnene er 3, 10, 16, eller 30 år gamle – heller ikke selvom de siger fra. Det vil kun medvirke til at give børnene en forkvaklet kropsforestilling, siger han.

»Børn tager ikke skade af at se deres forældre nøgne, tværtimod. Begynder man at dække sig til, er man i gang med at gøre kroppen til noget skamfuldt selv i det mest tillidsfulde rum, som forholdet mellem forældre og børn bør være, og hvor kroppen burde være hundrede procent respekteret – uanset om den er skæv, om der er ar, eller om der mangler en tå,« siger han.

Flere ældre end yngre mener, at  forældre skal holde fast i nøgenhed

At forældre slet ikke bør stoppe med at være nøgne over for deres børn, er en mere udbredt holdning blandt de 55-70-årige end blandt de 15-34-årige, viser undersøgelsen. Det er ikke overraskende, siger Verner Møller.

»Unge har som udgangspunkt en større kropslig usikkerhed og blufærdighed og kan føle nøgenheden som påtrængende. Men jeg mener, forældre gør dem en bjørnetjeneste, hvis de dækker sig til,« siger han.    

Unge er mere kropsforskrækkede end 68’er-generationen

Samtidig er holdningsforskellen mellem generationerne i høj grad præget af skiftende kulturelle opfattelser af kroppen, siger Verner Møller. Mens 68’er-generationen, er vokset op med en frigjort tilgang til kroppen, er unge i dag mere kropsforskrækkede. Det præger i høj grad de unge nyudklækkede forældre, mener han.

»Når de unge forældre begynder at dække sig til, handler det i virkeligheden om deres egen kropsforskrækkelse, som de projicerer over på barnet, hvis de opfatter det mindste tegn på, at barnet ikke bryder sig om nøgenheden. Så tænker forældrene straks, at nu må de hellere passe på,« siger han. 

Coop Analyse har spurgt 1023 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 15 til 74 år. Svarene fordeler sig sådan:

Hvornår skal man som forælder stoppe med at være nøgen foran sit barn?

 

 All

15-34 år

35-54 år

55-74 år

Forældre skal ikke være nøgne foran deres barn

 

6%

6%

6%

7%

Når barnet begynder i børnehaven

 

5%

6%

3%

6%

Når barnet begynder i skole

 

8%

10%

7%

7%

Når barnet bliver teenager

 

8%

11%

8%

6%

Når barnet flytter hjemmefra

 

1%

1%

2%

2%

Når barnet selv viser, at det ikke vil se forældrene nøgne

 

38%

39%

41%

34%

Forældre skal ikke stoppe med at være nøgne foran barnet

 

19%

13%

21%

24%