Blod i hønseæg: Nej, blodpletten stammer ikke fra hanen

Var der lidt blod i det blødkogte æg? Det er uskadeligt og viser, at ægget er friskt.

Der er blod i ægget, fordi hønen mangler A-vitamin

”Hanen har været der,” sagde man i gamle dage, hvis der lå en lille plet blod i det blødkogte æg. Mange tror stadig, at ægget med blodklatten er befrugtet. Det er forkert. Hanen er ikke den skyldige og haner findes ikke i ægproduktionen, her er de nemlig helt unødvendige. De æg, vi spiser, er ubefrugtede æg. Det er dem ægproducenterne leverer, fordi de holder længere end befrugtede æg.

Pakkerierne sorterer æggene fra

Blodet stammer fra blodudtrækninger på hønens æggestok.  Det kan skyldes et arveanlæg hos hønen, eller at hønen mangler A-vitamin. Pakkerierne gennemlyser hønseæg og frasorterer æg med blodplet, men der kan selvfølgelig være en ”smutter”.

Æg med blodplet er et friskt æg

Blodpletten i ægget er helt uskadelig. Er blodpletten tydelig og klar viser den, at ægget er friskt. I ældre æg er blodet fortyndet med vand og er derfor meget sværere at få øje på end i et friskt æg.

Se, hvad vi ellers skriver om: #æg