Redaktionen anbefaler






Æbler fylder markant mere hos indbyggerne i Vest- og Sønderjylland end hos resten af befolkningen. I Vestjylland køber man 37% flere æbler end en gennemsnitsdansker. Jo længere øst på, man kommer i Danmark, jo mere falder æbleglæden. I København spiser man 25% færre æbler end landsgennemsnittet.
Hvert år får Coop spørgsmål fra kunderne: Hvorfor er der tyske æbler i butikken, når vi hele tiden taler om, at lokale varer er bedst for klima og miljø? I perioder kan det være svært at have danske æbler nok til de sultne danskere, og der skal man ikke kigge på landegrænser men på vejr og klima, når man ser på, hvad der er lokalt, forklarer Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop:
»Et æble fra Tyskland, Sverige, Polen, Frankrig eller andre lande omkring os er lige nu nærmest lige så klimavenlige som danske æbler. Så en lokal råvare kan i klimamæssig sammenhæng godt være en udenlandsk vare.«
Konger og kejsere har i århundreder brugt et rigsæble ved blandt andet kroningceremonier. Rigsæblet symboliserer jorden, stjernehimlen og korset på toppen viser Guds almagt og den royale som hans udvalgte. Et rigsæble indgår også i de danske kronregalier, men de gyldne æble er ikke brugt ved kroninger siden 1848.
Hver tredje pose med æbler, der bliver solgt i Coop, indeholder økoæbler. Køber du æblerne i løs vægt, er alel æblerne konventionelle, da regler og lovgiving betyder, at man kun kan sælge enten konventionelle eller økologiske æbler uden emballage i samme butik.
Millionvis af æbler triller hvert år ud af de danske supermarkeder, men troede du, at æblesalget faktisk falder i de måneder, de kan plukkes fra træerne? Coops butikker sælger flest æbler i januar og marts, færrest æbler bliver solgt i supermarkedet fra juli til oktober. Grunden til, at vi ikke spiser æbler, når sæsonen er på sit højeste, er ganske simpel, lyder det fra Henrik Lyngdorff, der er indkøber i Coop:
"Æblerne er altid blandt de mest populære frugter - uanset hvornår på sæsonen, men i perioder falder æblesalget lidt. Det skyldes, at der er andre frugter, som eksempelvis blommer, der er populære om efteråret. Under de rette betingelser kan æbler gemmes længe, hvor blommer skal spises nærmest med det samme. Op til jul spiser vi masser af appelsiner, og det er medvirkende til, at æblesalget der er lavere end resten af året."
Æbler bør opbevares i køleskabet. På den måde forlænges holdbarheden. Tag æblet ud 1 time før, du skal spise det, da smag og aroma træder mere frem ved stuetemperatur.