All-in-one tabs: Skal jeg stadig fylde salt og afspændingsmiddel på opvaskemaskinen?

Selvom du har købt all-in-one vasketabs, skal du i nogle tilfælde alligevel tilføje salt og afspændingsmiddel. Det handler om, hvor hårdt vandet er i det område, hvor du bor.

En all-in-one tab er ikke altid nok.

Hårdt vand kræver ekstra salt og afspændingsmiddel

All-in-one vasketabs er praktiske til opvaskemaskinen, fordi de ud over sæben indeholder salt og afspændingsmiddel. Ofte vil det altså være tilstrækkeligt at smide 1 tab i sæbebeholderen, tænde for maskinen og vente på, at servicet og bestikket bliver rent. Men bor du i et område med hårdt vand, hvilket er tilfældet mange steder i Danmark, kan du alligevel være nødt til at fylde salt og afspændingsmiddel på maskinen. Det fortæller Christian Møller Sørensen, der er dokumentationsmedarbejder og udvikler hos Nopa, som blandt andet producerer opvaskemiddel. 

»All-in-one vasketabs kan være udfordrede, hvis de skal virke sammen med meget hårdt vand, og så kan man opleve, at servicet ikke bliver helt rent,« siger han. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hårdt vand spænder bed for 6 ud af 10 produkter

Forbrugerrådet Tænk testede i 2017 10 all-in-one produkter. Heraf skulle 6 af produkterne suppleres med salt og afspændingsmiddel, hvis vandets hårdhed var højere end 15° dH.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Læs, hvad producenten skriver

Hvorvidt der findes all-in-one tabs på markedet, som ikke behøver ekstra salt og afspændingsmiddel, når vandet har en vis hårdhed, kan Christian Møller Sørensen ikke udtale sig om. Han anbefaler, at man læser, hvad producenten selv skriver på emballagen. På de testede og svanemærkede produkter fra Nopa er det tydeligt anført, at ekstra salt og afspændingsmiddel tilrådes ved hårdt vand.

Sådan finder du ud af, om dit vand er hårdt    

Vandets hårdhed måles i enheden dH og inddeles i Danmark i følgende kategorier:   

Blødt vand: 0-8 dH

Middelhårdt vand: 8-15 dH

Hårdt vand: Over 15 dH

Er du i tvivl om, hvilken hårdhed vandet har i dit område, kan du kontakte dit lokale vandværk. Du kan også finde et kort over vandets hårdhed i Danmark på hjemmesiden for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.