9 broer, du kan gå på i Danmark

En bro kan have mange betydninger. En bro kan være noget, der skaber kontakt mellem parter. Noget, der lader dig passere forhindringer, som vandløb og fjorde. Hos Samvirke guider vi dig til 9 forskellige broer i Danmark. Både en rød genfunden bro ved Horsens og en blå bro i Randers. Broer, der fører dig tørskoet gennem rørskov og åløb. Og broer, der lader dig udforske middelalderlige borgruiner
To cyklister på den genfundne bro ved Horsens

Den genfundne bro, Horsens.

Foto: Destination Kystlandet/Sarah Green

22 kilometer fra Horsens

Den genfundne bro

Som navnet antyder, blev den genfundne bro fundet på ny i 2014 efter 85 års indespærring i grus og sand. Den røde jernbanebro var, da den blev bygget i 1899, nordens højeste af sin slags. Den var en del af Bryrupbanen, der blev nedlagt i slutningen af 1960’erne. I dag er banen asfalteret til stor glæde for vandrere og cyklister. Gå over broen, og lyt til Gudenåens brusen under broen.

Længde: 50 meter

Læs mere her: kystlandet.dk

Danmarks længste træbro - Stibroen i Skive

Stibroen i Skive 

Foto: Destination Limfjorden/Daniel Villadsen

Skive

Danmarks længste træbro

Stibroen i Skive sikrer dig tørre sko, når du udforsker vådområdet i udmundingen af Skive Fjord. Broen er med sine 300 meter azobebeklædte træplanker Danmarks længste træbro. Træbroen fører dig over Karup Å, der løber ud i fjorden. Måske du fra træbroen kan spotte det ultimative fiskespot i den lavvandede fjord, hvor blandt andet havørrederne trives.

Længde: 300 meter

Læs mere her: destinationlimfjorden.dk  

To broer ved Bagges dæmning nær Ringkøbing

Bagges dæmning nær Ringkøbing.

Foto: VisitVesterhavet/Flying October

10 kilometer fra Ringkøbing

Broer ved kollapset dæmning

En dæmning er ikke meget værd, hvis den ikke kan regulere vandstanden eller beskytte mod oversvømmelse. Og det kunne Bagges dæmning ikke. Blot et år efter at dæmningen var bygget, kollapsede den efter en storm, og projektet blev skrinlagt. I dag kan du nyde, at der ved det mislykkede forsøg på en dæmning er opført to broer, hvorfra du kan blive blæst igennem, mens du observerer kitesurferne på vandet.

Længde: 1600 meter

Læs mere her: visitvesterhavet.dk

Danmarks længste boardwalk - Trækstien mellem Silkeborg og Randers

Danmarks længste boardwalk mellem Silkeborg og Randers.

Foto: VisitAarhus/Jonas Furstone

13 kilometer fra Silkeborg

På pæle ved Gudenåen

Hvor Skive har Danmarks længste træbro, har Silkeborg Danmarks længste boardwalk. Det, der engang var en træksti for heste og pramdragere, der trak varer mellem Silkeborg og Randers, er nu en træksti for vandrere. En passage af stien er hævet op på pæle og kan derfor kaldes Danmarks længste gangbro i træ. Stien snor sig langs Gudenåen, hvilket muliggør en tur med kano eller kajak på en del af ruten.

Længde: 1500 meter

Læs mere her: silkeborg.dk 

 

Bro over til Næsholm borgruin ved Nykøbing Sjælland

Bro over til Næsholm borgruin nær Nykøbing Sjælland.

Foto: Getty Images

Ved Nykøbing Sjælland

Undersøg borgruinen 

Vilhelm Birkedal Barfod Dornonville de la Cour, tyg lige lidt på det navn. I 1900-tallet var historiker Vilhelm la Cour, som han lidt mere mundret blev kaldt, med til at udgrave Næsholm Borgruin, der er et af Danmarks bedst undersøgte borganlæg. Broen over voldgraven til den middelalderlige ruin blev genskabt i 2013 og har gjort det muligt at udforske ruinresterne. Tidligere siges det, at borgen har huset kongens foged, der lettere kunne kradse skatter ind fra borgere i Odsherred.

Længde: 80 meter

Læs mere her: visitodsherred.dk

Den blå bro i Randers

Den blå bro, Randers.

Foto: VisitAarhus/Frame and Work

Randers

Blå bro fører ind i Regnskoven  

Hvor å bliver til hav, hvor det ferske bliver salt. Sådan lyder et af Randers Kommunes slogans. Ret før at det ferske bliver salt, forbinder den blå bro i Randers den nordlige og sydlige bred af Gudenåen. Tidligere har to tårne tronet i hver sin ende af broen, men er grundet slitages revet ned, så der nu blot er det blå metalskelet tilbage. Herfra kan du vandre fra den sydlige til den nordlige bred og gå på opdagelse i det tropiske klima i Randers Regnskov.

Længde: 110 meter

Læs mere her: rundtidanmark.dk

Gangbro til Han Vejleskjulet nær Thisted

Gangbro til Han Vejleskjulet nær Thisted. 

Foto: Getty Images

30 kilometer fra Thisted

Lyt efter fuglekvidder i rørskoven

Vejlerne er et 6000 hektar stort område, som tidligere lå under havets overflade. Det rummer Danmarks største rørskove og nogle af landets største strandenge. En plankesti og en gangbro fører dig igennem rørskoven ved Lund Fjord. Her kan du spejde efter skægmejser og rørdrummer, der gemmer sig blandt dunhammere, mens du slentrer af sted mod Han Vejleskjulet.

Længde: 570 meter

Læs mere her: avjf.dk

Immervad Bro på Hærvejen ved Aabenraa

Immervad Bro på Hærvejen ved Aabenraa.

Foto: Getty Images

20 kilometer fra Aabenraa

Mærk historiens vingesus

I 1786 blev stenbroen i Immervad bygget af massive kampesten. Går du langs Hærvejen, passerer du Immervad Bro og kan mærke historiens vingesus, hvor Erik af Pommern og hans folk ifølge en adelig slægtsbog led ”et fandens bad” af et nederlag i 1422. Engang løb Rudbæk Å under broen, men den er nu tørlagt, så du både holder dig tørskoet over og under broen.

Længde: 5 meter

Læs mere her: graenseforeningen.dk

Haralds bro i vikingelandsbyen nær Albertslund

Haralds bro, Vikingelandsbyen ved Albertslund

Foto: Vikingelandsbyen

6 kilometer fra Albertslund

Gå i Harald Blåtands fodspor

I 2019 stod Haralds bro færdig. Haralds bro er inspireret af Ravningbroen, som Harald Blåtand fik bygget nær Jelling omkring år 980. Selve vikingebroen er 140 meter lang, men den færdige sti- og brokonstruktion strækker sig over 765 meter gennem Store Vejleådal mellem Høje-Taastrup og Albertslund. Hele herligheden er skabt med hjælp fra både skolebørn, håndværkere og frivillige og har været med til at forbinde Vikingelandsbyen i Albertslund med Kroppedal Museum. Er du interesseret i at gå i vikingernes fodspor, er dette et oplagt stop på vejen.

Længde: 140 meter

Læs mere her: vikingelandsbyen.albertslund.dk