Redaktionen anbefaler

Samvirke cyklede forbi Dan Gissel, der er medejer og cykelmekaniker af Byman Cykler, og han giver her gode råd til, hvordan du får cyklen i topform





Fastelavnsboller hører fastelavn til, og det er som bekendt dagene op til den kristne faste, som afholdtes i Danmark i gamle dage. Her åd man, til man blev dårlig for derefter at faste i 40 dage.
Dagene op til havde alle navne som flæskemandag, som indikerede, at det gjaldt om at få spist, mens tid var. Hvide tirsdag var dagen, hvor man åd sig mæt i hvedeboller før askeonsdag, som indledte fasten.
Fastelavnsbollen er bedst kendt i de nordiske lande og både Sverige, Norge, Finland og Tyskland har pendanter til bollen.
Første gang, man mener at have fundet fastelavnsbollen, var på et dansk kirkemaleri, som er dateret til 1250.
Når man lavede fastelavnsboller før i tiden, blev dejen kogt, så den kunne holde sig længere. Faktisk var holdbarheden helt oppe omkring et år, så der var hvedebrød til mange dage.
Selvom bollen var en almindelig hvedebolle i starten uden meget fest og farver, var den stadig et statussymbol for de rigeste.
Hvede var ikke nemt at komme i nærheden af, og derfor var bollerne også kun noget, man købte og ikke bagte hjemme.
I Danmark var det i starten kun Lolland, der dyrkede hvede på grund af det specielle klima, der forekommer på øen.
Med en faste i nærmeste fremtid var det med at fylde op, når fastelavnsgildet kom. Det gjorde man med alt det mad, der ikke var tilladt under fasten, som kun tilbød fisk og mørkt brød, mens den stod på.
Den svenske konge Adolf Frederik af Sverige døde efter et ædegilde i 1771, hvor han fyldte godt op med alt den mad, han kunne komme i nærheden af og afsluttede det hele med 14 svenske semlor, som er Sveriges fastelavnsbolle. Kongen døde efter middagen.
Efter Danmark i 1536 oplevede Reformationen skulle der reelt ikke være holdt fastelavn længere, da det er en katolsk fest, men noget kunne tyde på, at vi holder fast i traditioner, som vi godt kan lide.
Således er udklædning, fastelavnsris, og også fastelavnsboller en rest af dengang Danmark stadig var katolsk. Fasten kom af gode grunde ikke med videre i systemet.
Fastelavnsboller var i før i tiden kun noget, man kunne købe, da de færreste danskere kunne komme i nærheden af hvede eller havde et komfur, men i midten af 1800-tallet, da almindelige danskere begyndte at få brændekomfurer, blev bollen hvermandseje, og folk kunne nu bage dem hjemme.
Det anede Madam Mangor, som lavede kogebogen ’Opskrifter for smaa Husholdninger’, hvor fastelavnsbollen er med. Opskriften kan du finde her, hvis du har mod på en gammeldags fastelavnsbolle uden creme og flødeskum.
Er du ikke så meget til hårde hvedeboller, men mere til wienerbrødsvarianten er det Frk. Jensen, du skal takke. Frk. Jensen, som er blevet meget kendt for sin kogebog, var nemlig en af de første, der lavede fastelavnsboller med wienerbrød.
Den variant tog fart, da margarinen blev en mulighed for den jævne dansker, og det er derfor også den udgave, som vi kender bedst i dag.
Hver dag er en god dag at spise fastelavnsboller på – men søndag er den dag på ugen, hvor andelen af kunder, der køber fastelavnsboller, er størst. Om søndagen har 29% flere kunder i forhold til en gennemsnitlig ugedag, fastelavnsboller med hjem.
Når de sidste krummer af nytårskransekagen er børstet væk fra mundvigen, er vi klar til den næste kage i rækken: fastelavnsbollen. Salget af fastelavnsboller stiger kraftigt fra nytår og frem til den traditionsrige højtid, der ligger i februar eller marts.
I 2024 steg salget fra uge til uge – alene fra uge 1 til uge 2 blev salget fordoblet. I selve fastelavnsugen lå salget tæt på indeks 800 sammenlignet med uge 1.
Noget tyder på, at vi elsker fastelavnsboller så meget, at de er svære at lægge på hylden igen. I 2024 faldt fastelavn søndag i uge 6, men i uge 7 – altså efter fastelavn var overstået – solgte Coops butikker stadig tusindvis af fastelavnsboller. Salget var dog kun halvt så stort som selve fastelavnsugen.
Artiklen blev bragt første gang i 2014. Artiklen er opdateret i 2025
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10