10 ting du ikke vidste om Margrethe-skålen

Vidste du, at Margretheskålen har haft plads i den permanente samling på Museum of Modern Art i New York, at der er solgt mere end 40 millioner eksemplarer, at den i dag produceres i Holland, og at du ikke må bruge Margretheskålen i mikrobølgeovnen, når du varmer mad.

60 års fødselar

Margretheskålen har 60 års fødselsdag i 2014. Margretheskålen kom i produktion allerede i 1950, men blev først rigtig populær, da den i 1954 blev navngivet efter den daværende prinsesse Margrethe, der netop var blevet valgt som tronfølger.

Et af de første plastikprodukter

Margretheskålen er et af de første plastikprodukter i Danmark. Efter 2. verdenskrig blev der eksperimenteret med de nye plastmaterialer, og mange nye virksomheder dukkede op, blandt andet Rosti, som producerede Margretheskålen. Efter afslutningen af 2. verdenskrig var det svært at skaffe råvarer, og man måtte arbejde med det, man kunne skaffe. Det blev for Rosti melaminplastik, som blev fremstillet af blandt andet jordolie og kvælstof, og som man importerede fra USA.

Rolf og Stig

Nogle forbinder firmanavnet Rosti med Roskilde, men Rosti er en sammentrækning af de to fornavne på Rostis stiftere, Rolf og Stig. Rolf Fahrenholz og Stig Jørgensen havde etableret firmaet i 1944 i København. I 1967 blev produktionen flyttet til Roskilde.

Industrielt design

Margretheskålen er tegnet i Sigvard Bernadotte og Acton Bjørns tegnestue, som var en af de første skandinaviske tegnestuer, der var helliget industrielt design.
Dronning Margrethes morbror Sigvard Bernadotte sikrede, at Margretheskålen måtte opkaldes efter kronprinsesse Margrethe.

Med gummiring fra 1968

Margretheskålen er skabt til at stable med andre Margretheskåle i forskellige størrelser, den har håndtag og tud, så man kan hælde af den, og i 1968 blev den videreudviklet med en gummiring i bunden, så den kan stå fast på køkkenbordet, mens man pisker eller rører i den.
Bortset fra gummiringen er skålen uændret siden det første design.

Margrethe må ikke komme i mikrobølgeovnen

Margretheskålen er fremstillet af melaminplastik, der er stift, med hård overflade og som kan holde formen ved opvarmning.
Plastikken tåler ikke stærke syrer eller baser, og Informationscenter for Miljø & Sundhed advarer mod at øse skoldhed suppe eller en gryderet op i skålen og derefter spise maden. Skåle og tallerkener af melaminplastik bør heller ikke bruges til tilberedning af mad i mikrobølgeovn.
Materialet kan afgive melamin og formaldehyd til maden. Melanin anvendes i øvrigt til letvægtsvaske til badeværelser, serveringsbakker, laminater til køkkenborde, kopper, bestik og grydeskeer.

På MOMA

Margretheskålen er et dansk design-ikon, som har været vist på frimærker og også har haft plads i den permanente samling på Museum of Modern Art i New York.

40 millioner skåle

På verdensplan er der solgt mere end 40 millioner Margretheskåle.

Rosti solgt

I 1971 blev Rosti erhvervet af A.P. Møller-Mærsk Gruppen, der i 1989 opdelte virksomheden i to divisioner for hendholdsvis det industrielle marked og husholdningsmarkedet.

Rosti Mepal

I 1993 blev husholdnignsdivisionen sammensluttet med det hollandske Mepal BV under navnet Rosti Mepal og produktudvikling foregår i dag i Lochem i Holland.
Kilder: Rosti, Gyldendals fri encyclopædi, Roskilde Museum, Informationscenter for Miljø og Sundhed

Læs mere om