7 inkontinensprodukter, der holder godt på vandet

Det er tabu at dryppe lidt i underbukserne eller ikke at kunne holde på vandet, men op mod 10% af alle mænd og 45% af alle kvinder oplever på et tidspunkt ufrivillig vandladning. I dag kan du få både indlæg, bind og underbukser, der kan holde vandet inde
4 forskellige slags produkter mod inkontinens

Inkontinensprodukter holder på mere væske og bedre på lugten end almindelige hygiejnebind. Lider du af inkontinens bør du derfor bruge målrettet inkontinens og ikke produkter, man kan bruge ved menstruation.

Flest kvinder end mænd lider af inkontinens

Ufrivillig vandladning rammer oftere kvinder end mænd. Danske undersøgelser viser, at 25-45 % af danske kvinder på et tidspunkt i livet oplever ufrivillig vandladning. Allerede i 40-års alderen oplever op mod 1 ud 6 kvinder inkontinens i større eller mindre grad. Blandt kvinder over 75 år er det hver anden, der oplever ufrivillig vandladning.

5 slags ufrivillig vandladning

 

Ufrivillig vandladning kan have mange årsager, og normalt inddeler man inkontinens i 5 overordnede kategorier:

  • Stressinkontinens er, når der kommer en lille smule urindryp ved for eksempel sport, host, grin eller nys.
  • Tranginkontinens er også kendt som overaktiv blære og skyldes, at vandladningstrangen kommer så hurtigt, at man ikke kan nå på toilettet, inden man skal tisse.
  • Funktionelinkontinens er, når andre sygdomme har indflydelse på, om du kan nå på toilettet i tide. Det kan være psykiske sygdomme eller gigt, der gør, at man ikke kan åbne buskerne hurtigt nok på toilettet.
  • Neurologiske blærelidelser er, når kroppens nervebaner er beskadiget og man ikke længere kan mærke, om blæren er fuld eller tom
  • Efterdryp opstår, når rester af urin samler sig øverst i urinrøret og først tømmes ud, når man skifter stilling og rejser sig fra toilettet. Den hyppigste årsag er forstørret prostata, hvorfor det oftest er mænd, der rammes af efterdryp

6 råd kan hjælpe mod ufrivillig vandladning

Har du symptomer på inkontinens, kan du mindske generne ved at følge de 6 råd fra Sundhedsstyrelsen:

  • Overvej hvor meget væske, drikker. 1,5-2 liter væske i døgnet er tilstrækkeligt
  • Gå på toilettet, inden du forlader hjemmet
  • Gå regelmæssigt på toilettet - ca. hver 3. time
  • Træn bækkenbundsmuskulaturen 3-4 gange om ugen i mindst 4 måneder. Træn ved at spænde musklerne i bækkenbunden 6-8 sekunder ad gangen. Gentag 30 gange.
  • Tab dig, hvis du er overvægtig
  • Hvis du ryger og din hoste medfører ufrivillig vandladning, bør du stoppe med at ryge

Husk også, at du altid bør kontakte egen læge eller kommunens inkontinenssygeplejeske, hvis din inkontinens ikke hurtigt forsvinder. 

5%

Af alle mænd over 50 lider af ufrivillig vandladning i større eller mindre grad. Tallet stiger med alderen.

Smid ikke indlæg i toilettet

Indlæg, bind og underbukser med sugeevne må ikke smides i toilettet efter brug, men skal rulles sammen og smides i skraldespanden med restaffald.

Lavet af papir og plastik

Inkontinensprodukter findes i flere tykkelser og længder. Helt generelt har tykkere bind bedre sugeevne end tyndere bind. Et bind eller indlæg består af flere forskellige lag: Et øverste lag af plastikfibre, der er spundet så de minder om bomuld. Et sugende lag, der består af papirmasse og absorberede polymer. Endeligt består undersiden af indlægget af et spærrende lag, der skal holde væske inde. Det lag består også plastik, typisk af typen polyetylen.

Vaskbare indlæg og sugende undertøj er mere miljøvenligt

Langt de fleste produkter, der skal afhjælpe inkontinens, er éngangsprodukter af papir og plastik. På markedet findes også enkelte indlæg og underbukser med absorberende materiale, der hjælper med at holde på urinen. Over tid er genbrugelige produkter mere miljøvenlige og billigere i brug. De genbrugelige produkter skal vaskes efter en dags brug og udskiftes årligt.

Læs mere om