Sådan finder du den rigtige tandpasta

Brug tandpasta med fluorid, i folkemunde kaldet fluor, når du børster tænder. Fluorid hjælper nemlig med at beskytte mod huller, lyder det fra Line Staun Larsen, der er postdoc ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet. Der er dog et lille, sjovt råd, der kan være godt at huske, når man skal vælge tandpasta

Vælger du en tandpasta, du godt kan lide smagen af, børster du sandsynligvis tænder længere tid hver morgen og hver aften.

Husk fluorid i tandpastaen

Antallet af huller i tænderne falder og falder, når tandlægerne har årgang efter årgang i tandlægestolen. Vi er blevet bedre til at børste tænderne, men en af forklaringerne er også, at vi er gode til at bruge tandpasta med fluorid, forklarer Line Staun Larsen, der er postdoc ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet:

»Fluor – eller rettere fluorid som findes i tandpasta – beskytter mod huller i tænderne. Fluorid nedsætter hastigheden hvormed et hul udvikler sig, så der går længere tid før hullet kræver boremaskinen. I nogle tilfælde kan fluorid helt forhindre, at der kommer et hul i en tand.«

Bakterierne, der er skyld i huller, findes i plak på tænderne. Bakterierne lever af kulhydrater fra vores mad, særligt sukker. Sukkeret bliver fermenteret til en organisk syre, en proces, som bakterierne bruger til at få energi, men den organiske syre medvirker samtidig til at opløse tandvæv og giver huller.

Hvordan ser jeg, om der er fluorid nok i tandpastaen?

Hovedparten af den tandpasta, man kan købe i supermarkedet, indeholder fluorid i en mængde, der beskytter tænderne godt. Du kan se mængden af fluorid i tandpastaen på pakken eller på selve tuben, og typisk vil der være 1450 ppm fluorid i tandpastaen. 1450 ppm betyder, at 1450 gram ud af 1.000.000 gram tandpasta er fluorid. 1450 ppm fluorid er dermed ganske lidt, men nok til at give dig en god beskyttelse.

»Fluoridtandpasta i sig selv er ikke nok, hvis du vil undgå huller, du skal samtidig børste dine tænder grundigt med tandbørsten. Du skal fjerne bakteriebelægninger og madrester, før tandpastaen kommer til sin ret,« siger Line Staun Larsen.

Kan man bruge tandpasta uden fluorid?

»Jeg vil klart fraråde at bruge tandpasta uden fluorid, hvis man vil undgå huller! For at få den bedste beskyttelse kræver det, at du børster tænderne grundigt med en tandpasta med fluorid. Bruger du en fluoridfri tandpasta, ville det kræve at tænderne børstes 100 % rene. Selvom jeg ved en masse om tænder, mener jeg ikke en gang, at jeg selv ville kunne gøre det godt nok. En tandpasta uden fluorid giver ikke nogen beskyttelse mod huller i tænderne, dér vil det kun være selve børstningen, der vil gøre en forskel. Vi har et stort videnskabeligt grundlag for at anbefale fluoridtandpasta. Forskningen har vist, at tandbørstning med fluoridtandpasta, uden tvivl, er tandbørstning med fluoridfri tandpasta overlegen,« siger Line Staun Larsen.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Anbefalinger om tandbørstning

Børst tænderne grundigt 2 gange dagligt med en tandpasta med fluorid (1000 til 1450 ppm fluorid).

Anvend hos børn op til 6 år en mængde tandpasta svarende til barnets lillefingernegl.

Undgå søde børnetandpastaer.

Tandbørstning hos børn er forældrenes ansvar. Først i 10-12-årsalderen er børn, efter passende træning, i stand til at børste rent selv.

Kilde: Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet

Hvad er rådet, når jeg skal finde en tandpasta?

Har du stået foran supermarkedets hylder og tænkt over, hvilken tandpasta du skal vælge, så er det vigtigste råd fra Line Staun Larsen, at du skal vælge en tandpasta med fluorid. Det har langt hovedparten af tandpastaerne.

»Vælg derefter den tandpasta, du bedst kan lide smagen af. Hvis man kan lide smagen, så kommer man ubevidst til at børste tænder lidt oftere og i lidt længere tid, end hvis man ikke kan lide smagen af sin tandpasta. Og længere tids tandbørstning giver alt andet lige bedre beskyttelse, idet der er større sandsynlighed for, at man kommer rundt på alle flader på alle tænder,« siger Line Staun Larsen.

Er tandpastaen til brug i en børnefamilie, er der en særlig faktor, du skal være opmærksom på:

»Mit bedste råd er, at man skal vælge én fluoridtandpasta, som alle i familien kan bruge. Undgå børnetandpastaer med en sød smag. Den søde smag kan friste børnene til at bruge for meget tandpasta og måske endda også spise eller sluge tandpastaen. Det skal man ikke. Vores anbefaling lyder på, at der vælges én tandpasta med 1000 til 1450 ppm fluorid til hele familien, og at der hos børn op til 6-årsalderen kun anvendes en mængde tandpasta svarende til barnets lillefingernegl.«

Er fluorid i tandpasta farligt?

Fluorid (F-), der er den type af fluor, der findes i tandpasta, er et lille, uorganisk molekyle. Fluorid er meget forskellig fra de udskældte langkædede organiske fluorerede stoffer, der anvendes i blandt andet mademballage. Fluorid i tandpasta har ikke de skadelige virkninger, som organiske, fluorerede stoffer har.

Såfremt tandpasta anvendes efter anbefalingerne, er det ganske ufarligt og yderst effektivt til at bekæmpe huller i tænderne. Det anbefales dog, at små børn ikke har direkte adgang til tandpasta, idet indtag af en større mængde tandpasta på én gang er farligt.

Et generelt overdrevet dagligt forbrug af fluoridtandpasta hos små børn, eksempelvis hvis små børn lades alene med doseringen af tandpastaen, kan endvidere medvirke til hvide skader på de blivende tænder. Det kaldes fluorose. Derfor anbefales det, at forældrene, i hvert fald op til barnet når skolealderen, altid doserer tandpastaen.

Læs mere om