7 chilier du skal kende

Man kan komme galt af sted, hvis man ikke kender sin chili. Nogle smager mildt og frugtsødt, mens andre skal håndteres med varsomhed og plastikhandsker. Samvirke guider dig med hjælp fra Camilla Plum på vej i chiliuniverset.

Pasilla

Den mørke chili stammer fra sorten Capsicum annuum.

Pasilla betyder rosin, og særlig i tørret form ses lighederne i den rynkede overflade. Det er en smuk og mild chili, der er uundværlig til den mexicanske sauce mole.

Chilien får en rosinaroma, når den er moden og tørret. Den kan fint bruges som grøn chili, og den bliver helt mørk, når den modner.



Styrke: Cirka 5.000 Scoville.

Jalapeño

Denne chili er ganske velkendt som topping på pizza og nachos, hvor man bruger den, før den får sin røde farve.

Den stammer fra sorten Capsicum annuum og er en høj plante, frodig og yderig. Selve frugten er først grøn og dernæst rød.

Her er der mere styrke i smagen, men stadig en ret mild chili.



Styrke: 2500-8000 Scoville.

Cayenne

Long Red Cayenne går under det latinske navn Capsicum annuum.

Det er en høj, meget frodig og yderig plante. Den er rød og lang.

Denne chili bruges ofte i tørret og knust form til krydderiet af samme navn.



Styrke: 30.000- 50.000 Scoville.

Locoto

Capsicum frutescens er en lille chili, der sjældent bliver mere end et par centimeter lang.

Planten har lilla blomster og hårede blade. Frugten er rød, tykkødet og har sorte frø.

Frugterne har en sjov aflang, bullen facon.



Styrke: 20.000-100.000 Scoville.

Habanero

Capsicum chinense er en af verdens stærkeste og absolut mest velsmagende og spændende chilier.

Den findes i både gul, orange og rød. Den stammer fra Amazonas, hvorfra den spredte sig til Mexico, hvor den er en fast bestanddel i den stærkt krydrede mad.



Styrke: 200.000 -300.000 Scoville.

Fatali

Denne chili tilhører sorten Capsicum chinense og kaldes også gul lanterne.

Det er en meget stærk og meget aromatisk chili.

Farven er typisk gulorange. Den har en ekstremt aromatisk mandarinagtig, caribisk smag. Det er en slægtning til habanero, men den er mere aflang og lidt furet.



Styrke: 350.000 Scoville.

Naga Jolokia

Denne chili er en fusion af to forskellige sorter.

i 2007 var dette den stærkeste chili, der kunne opdrives noget sted i verden.

Eksempelvis er den 400 gange så stærk som tabascosauce, når man benytter Scoville-skalaen.



Styrke: 300.000 -1.000.000 Scoville.