6 fif, når du indretter stuen

Hvor skal du placere møblerne i stuen, hvilke farver fungerer bedst, og hvordan skaber du bedst opbevaringsplads? Få indretningsarkitekt Sus Thorslunds bedste fif til indretning af stuen.
sofa og standerlampe op ad en orange væg.

Pas på med at vælge alt for skrigende farver i stuen, medmindre rummet kan bære dem.

1. Overvej, hvordan stuen skal bruges 

Kig rundt i stuen. Hvor kommer lyset ind? Hvordan vil du bruge stuen? Hvor vil du have din primære siddeplads - ved spisebordet, i sofaen eller i din lænestol? Og hvad vil du gerne kigge på? Husk, at det er dejligt at kunne kigge ud og mærke omgivelserne udenfor, når du sidder og slapper af i sofaen eller ved spisebordet. Og det giver ofte en god ro at hvile sig med ryggen mod muren. 

2. Lav stier uden møbler 

Sørg for, at gangvejene i stuen er fri for møbler, så du i teorien kan gå rundt i mørke. Placér derfor ikke fx en sofa foran en døråbning. Passage giver luft, og døre skal kunne lukkes. En stor sofa klods op ad et vinduesparti er heller ikke en god ide - medmindre der er plads nok i stuen til, at sofaen kan rykkes ud i stuen, så der er luft hen til vinduet. Placér altid møbler 10-15 cm fra væggen - det giver et let udtryk. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Vælg dybe vægfarver 

Pas på med at vælge alt for skrigende farver - det skaber en vis uro, trækker fokus til sig og virker bombastisk - især i mindre rum. I stedet for fx den hidsige koboltblå kan du vælge marine- eller habitblå, der stadig vil give en god farvekant i rummet uden at dominere eller blænde. 

Vælg farver, der klæder hinanden - gerne i samme skala, fx mange sofapuder i pink, rosa og røde nuancer - eller vælg kontrastfarver, der giver hinanden modspil og har noget at spille op imod. Høje paneler, store, hvide vægge og andre lyse flader kan godt bære pangfarver. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Vær modig - mal væggene 

Mænd er generelt mere farve-modige end kvinder, der mere er til farvet nips og tekstiler. Men malede vægge giver en fantastisk effekt , så vær modig. Prøv jer frem , I kan altid male om. Du kan sagtens have en rød, en blå og en grøn stue i forlængelse af hinanden , hvis farverne har samme intensitet og dybde. Undgå for massive kontraster. Postkasserøde og solgule vægge i samme stue vil skrige til hinanden - dét er for meget kontrast. 

5. Vær ikke bange for store reoler 

Opbevaring er nødvendigt , og derfor kan du lige så godt gøre den lækker at se på. Du kan enten vælge den lukkede version eller den åbne. Men er reolen åben, skal du holde orden i dine ting. Du kan enten pakke reolen med bøger og derved lade den være et tapet i stuen , eller du kan lade enkelte hylder være fri og give luft. Det er en smagssag.

Vær ikke bange for en stor reol -  lad den fx omslutte hele vinduespartiet eller fylde en hel væg. Hænger du mindre reoler op og lader gulvet under den ophængte reol være frit, får du et let udtryk.

6. Lav lange linjer med opbevaring 

Når du lader skabe og anden opbevaring i dit hjem danne lange baner, skaber du mentalt mere plads. Det afhænger selvfølgelig af dine opbevaringsbehov, hvor meget opbevaringsplads, du har brug for, men placér altid skabslåger nederst og gerne til venstre - lad åbne hylder være øverst og mod højre. Det giver en god fordeling af tyngden.

Læs mere om