Fact nummer 1: Vi spiser mindre smør
En dansker spiste i gennemsnit 2 kilo smør i 2011. I 1990 spiste vi 5,8 kilo hver. I samme periode er salget af blandingsprodukter som Kærgården steget – men ikke tilsvarende.
Fact nummer 2: Fløden blev tilsat kærnemælk
I 1880’erne blev smør fremstillet ved at centrifugere komælken, så man kunne bruge fløden til smørproduktion. Fløden tilsattes kærnemælk, og blandingen blev kærnet og saltet.
Fact nummer 3: Koens mad bestemmer smørfarven
Smør har forskellig farve, alt efter hvilket foder koen har spist. Har koen fået kraftfoder og hø, bliver smørret hvidligt. Består hovedparten af foderet af græs og kløver, bliver smørret gulere.
Fact nummer 4: 16 liter mælk til et kilo smør
I Danmark bruger vi primært fløde fra komælk til at producere smør, men det kan også laves på eksempelvis gede- og fåremælk. Der skal bruges fedt fra 16 liter mælk til at lave et kilo smør.
Fact nummer 5: Lurpak. Alle sammen!
Fra 1911 var det et krav, at alt smør, som blev eksporteret, skulle mærkes med lurmærket. Mærket, der var opfundet til smør i 1901, kom senere også på blandt andet bacon, der skulle eksporteres.