Sådan laver du 3 slags blæret smør til dine gæster
Kilder: Den Store Danske, Gyldendal, God mad let at lave, louiselorang.dk
Klaret smør (kaldes i Asien også ghee)
Klaret smør er langt bedre at stege i end almindeligt smør, fordi det kan tåle høje temperaturer uden at branke. Og så smager det af mere end de olietyper, der tåler høj varme som for eksempel vindruekerneolie.
Varm dit smør ganske langsomt op i en tykbundet gryde. Lad det stå og simre 30-45 minutter. Der danner sig en smule skum på toppen - fjern skummet med en ske og smid det ud. Hæld herefter blandingen igennem et osteklæde (viskestykke eller stofble), så du får skilt smørolien fra de mere faste mælkepartikler og eventuelt salt.
Smørolien er den klare del af smørret, som du nu kan gemme i et skoldet glas med låg, hvor det kan holde sig i køleskabet i flere måneder. Bruges til stegning og ægte saucer.
Brunet smør
Brunet smør smager nøddeagtigt og lidt sødt og er helt perfekt til et godt, rustikt surdejsbrød.
Varm smørret op ved moderat til høj varme. Formålet er at brune smørret, så der sidder nogle svedne rester på bunden af gryden. Smørret bliver mørkebrunt (som smørsovs til frikadellerne), og når du er tilfreds med kuløren, tager du gryden af varmen.
Hæld det brune smør på et glas med låg, og sørg for at stoppe med at hælde, før det brændte bundfald følger med.
Smørret serveres afkølet.
Rørt eller pisket smør
Den klart nemmeste af de 3 slags smør, som alligevel vækker begejstring. Når smørret piskes op, bliver det mere luftigt. Der kan tilsættes forskellige typer væske under piskning, heriblandt helt almindeligt vand, glatpisket hytteost, yoghurt, cremefraiche og kærnemælk, som vi har brugt her.
Sørg for at smørret har stuetemperatur, før du begynder. Pisk det, så det bliver hvidt, hvorefter du tilsætter ca. ½ dl. kærnemælk til en almindelig pakke smør. Herefter kan du smage til med lidt hvidvinseddike, hvis du synes.
Smørret kan også tilsættes mere kærnemælk, men så rådes du til at dræne 1½ dl kærnemælk i et kaffefilter i nogle timer.
Sæt smørret på køl, til det skal serveres.