14 gratis fornøjelser i Nordsjælland

Tag med på pilgrimsvandring, cykl langsnordkysten eller besøg strande, du aldrig har badet ved. Du kan også se natugler, eghjorte og besøge temalegepladser. Samvirke har samlet 14 gratis oplevelser i Nordsjælland
Skulptur af Olafur Eliasson i Kunstparken ved Ordrupgaard

Gå en tur i Ordrupgaard Kunstpark

I Kunstpark Ordrupgaard kan du opleve samtidskunst af en række højt profilerede kunstnere, der skaber værker med udgangspunkt i museets parkomgivelser. Hver sommer åbner parken med et bidrag af en eller flere kunstnere. I parken kan du opleve fantastiske værker af bl.a. Olafur Eliasson (billedet), Jeppe Hein, Carsten Höller og Ryan Gander. Fald også svimer under Tomas Saracenos "Omega Centauri",  der hænger højt i træerne og er navngivet efter Mælkevejens største stjernehob, som er synlig med det blotte øje

Det er gratis at besøge Kunstpark Ordrupgaard. Porten er åben mandag-søndag 8-18.

Læs mere om kunstparken på Ordrupgaards hjemmeside.

Børn på den danske riviera

Den danske riviera - prøv de kendte badestrande, de mere ukendte og de store, skønne søer

Den nordsjællandske kyst kaldes også Den danske riviera. Her har du mulighed for at besøge et væld af skønne strande. Nogle med blåt flag, andre er mere ugenerte og andre igen ligger midt i byen. Der er aldrig langt til en by, en seværdighed eller en restaurant.

De små hyggelige badebyer ligger langs hele nordkysten og vidner om dengang, livet var i langsomt gear, og hvor du kan få ro i sjælen og nyde sommerstemningen. I mere end hundrede år har badegæsterne valfartet til byer som Tisvilde og Gilleleje, men hvorfro ikke hoppe i havet ved Hundested? Eller prøv Esrum Sø ved Fredensborg eller Teglgårdssøen i Hillerød.

På 13 af de smukke strande står de veltrænede kystlivreddere klar hele sommeren. Det gør den 70 km lange strækning mellem Nivå og Hundested til Danmarks mest sikre badevand.

Læs mere om Nordsjællands strande hos VisitNordsjælland

Børn fisker i Esrum Sø

Slå lejr ved Esrum sø

Esrum sø er Danmarks næststørste, og man regner med, at søen er opstået efter istiden, da en stor blok is er blevet liggende og er smeltet på stedet. Søen ligger smukt mellem Gribskov på østbredden og Fredensborg slot på vestbredden. Det er tilladt at bade og sejle på søen og har du fiskekort, kan du være heldig at fange en af de flotte gedder eller mange aborrer, søen er kendt for. På Gribskov-siden er der flere grill pladser og to primitive overnatningspladser, hvor du kan slå lejr. 

Læs meget mere om de mange muligheder ved Esrum Sø.

Klap en fisk ved Hundested Havn

Klap en fisk på Hundested Havn

Hundested Havn har en 75 kvadratmeter stor, flydende platform, udstyret med to lavvandede rørebassiner, hvor man kommer tæt på havets forunderlige verden. Forskellige fiskearter samt krabber hentes ind fra Kattegat og Isefjorden af lokale fiskere.

Anlægget er døgnåbent, og man kan komme og klappe en fisk, når man vil i hele perioden fra påske til slutningen af oktober.

Læs mere her 

Skulptur af Rudolph Tegner i statuepark ved Dronningmølle

Rudolph Tegnes statuepark i Dronningmølle 

I det smukke naturområde Rusland ved Dronningmølle finder man Rudolph Tegners Statuepark. I parken står kunstnerens smukke bronzestatuer mellem bakker med lyng. Medbring gerne madkurven. Museet tager entré, men det er gratis at besøge statueparken.

Læs mere her

Kronborg Slot ved Helsingør

Kronborgs volde og fæstningsværker

Det er gratis at gå hele vejen rundt om Kronborg, beundre slottet fra alle vinkler og kigge nærmere på kanonerne. Der er også en legeplads for de mindre børn på Dronningens Bastion. Børn og unge under 18 år har gratis adgang til slottet.

Åbent alle dage kl.10-17 mellem 21. april og 24. oktober. Mellem 26. oktober og 30. december er åbningstiderne kl.11-16 tirsdag - søndag. 

Bemærk, at åbningstiderne i skoleferierne kan være anderledes.

Læs mere om Kronborg her

To på cykeltur i Nordsjælland

Nordsjællands cykelruter 

En af de populære cykelruter er Nordkyststien fra Helsingør til Hornbæk, videre til Gilleleje og med Hundested som endestation. Ruten er skiltet hele vejen og løber både på asfalterede vej og grusstier. Med udsigt over Kattegat er der lagt op til en fantastisk cykeltur i den nordsjællandske natur. Turen er 65 kilometer - halvdelen på grus. Er du hurtig, kan du klare turen på 3-4 timer, men gør holdt i nogle af de små byer, ruten passerer gennem.

Læs mere om Nordkyststien hos Visit Nordsjælland

Frederiksborg Slotshave

Besøg barokhaven ved Frederiksborg Slot 

Det flotte, gamle Frederiksborg Slot tårner sig op i hjertet af Hillerød. Omkring Frederiksborg ligger slotshaven, hvor forskellige havestilarter møder hinanden. Slotshaven er perfekt til en picnic med familien eller en lille gåtur, hvor du blandt andet kan se Barokhaven, der er stramt symmetrisk opbygget med terrasser, kaskader, formklippede træer og kongelige monogrammer. Den romantiske landskabshave har fritvoksende skovpartier, store græsflader, søer, vandløb og snoede stier.

I haven finder du også monogrammer i planterne efter de 4 regenter, der har spillet en større rolle i tilblivelsen af haven.  

Læs mere om Frederiksborg Slotshave hos Visit Nordsjællands.

Skilt ved vikingebopladsen ved Frederikssund

Frederikssund Vikingeboplads 

Ta’ på en tidsrejse tilbage til vikingetiden, og oplev en af de vigtigste perioder i danmarkshistorien. Frederikssund Vikingeboplads er et gratis frilandsmuseum, hvor man kan se, hvordan vikingerne boede i gamle dage. Gå på opdagelse i de rekonstruerede langhuse og mindre grubehuse, og forestil dig livet som viking. Vikingebopladsen er også scenen for det årlige vikingespil.

Du kan læse mere om Frederikssund Vikingeboplads hos Visit Fjordlandet

Jægersborg Dyrehave

Jægersborg Dyrehave - et historisk jagtlandskab med fantastisk dyreliv

Tag en tur i Dyrehaven med godt fodtøj og en picnickurv på armen. I Dyrehaven, der er kendt som stedet for det årlige Eremitageløb og Hubertusjagten, kan man bevæge sig frit rundt i det over 1000 hektar store naturområde. Følger man de brede stier i Dyrehaven, vil man opleve naturen fra sin bedste side med skov, åbne sletter, dale og søer. Man skal heller ikke lede længe for at se nogle af de i alt 2000 stykker hjortevildt, der holder til i Dyrehaven. Eremitageslottet, kongens jagtslot, der vidner om parkens fortid som de kongeliges jagtmarker, er også et besøg værd. Slottet troner i Dyrehavens centrum, og står man ved foden af slottet, har man den smukkeste udsigt over naturområdet og Øresund. 

Er du vild med fugle, kan du også få pragteksemplarer at se i Dyrehaven: De gamle, hule træer er perfekte for de hulrugende fugle som natugle, sortspætte og den mere almindelige flagspætte. Også træløberen trives med de gamle træer, og ved Mølleåen kan man opleve ravne, nattergale, isfugle og vandstære.

Læs mere om Jægersborg Dyrehave

Foto: Colourbox

Slip legebarnet løs på nogle af naturlegepladserne - eller spil discgolf

Skal der brændes energi af? Eller skal der bare være en eftermiddag, hvor fantasien skal have frit løb? I Nordsjælland finder du masser af forskellige naturlegepladser. Tag for eksempel tilbage til Middelalderen på Esrum Klosters flotte naturlegeplads, hvor der både er fæstning, svævebane og mulighed for at tænde bål. Du kan også lege dig ind i historien ved Hillerød, hvis du besøger Parforcelegepladsen ved Slotssøen. 

Læs mere om legepladserne i Nordsjælland

 

Kan du banke resten af familien i discgolf? Du kan i hvert fald gøre forsøget flere steder. I Halsnæs er der en bane for både nybegyndere og for øvede, og i Kokkedal kan du finde smukke Fredtoften Disc Golf, der er kendt som en af Danmarks smukkeste og mere krævende baner. Disc Golf frisbee kan lånes gratis på rådhuset, hvis du ikke selv har. 

Læs mere om discgolf i Nordsjælland

To personer gå gennem skoven

Copyright: Getty

Tag på pilgrimsvanding på Tisvildevejen

Få frisk luft til hovedet, rum til tanker og plads til sanserne. Ta’ en vandretur i Nordsjælland på den charmerende gamle pilgrimsrute: Tisvildevejen. Ruten har været benyttet af pilgrimme siden middelalderen, og selv vores egen Søren Kierkegaard brugte området til en mental pause.

Læs mere om Tisvildevejen

Listen over oplevelser er opdateret i sommeren 2024