Redaktionen anbefaler






Engang var en ret som pasta med kødsovs en go-to for studerende, enlige forældre og folk, der bare gerne ville spare nogle penge. Men den tid synes ovre, og som situationen ser ud nu, har det udviklet sig til at være noget af en luksusret. Prisen på en af hovedingredienserne, oksekød, er nemlig stukket af.
Tal fra blandt andet Danmarks Statistik viser, at oksekødet er blevet 20 procent dyrere, end det var for et år siden. Siden begyndelsen af 2025 har kurven været særligt stejl.
Det er ikke ligefrem nogen nyhed, at mange varer stiger gevaldigt i pris. Men hvorfor er oksekød hårdere ramt end så mange andre fødevarer?
Der er flere årsager til stigningen. Det mener i hvert fald Henning Otte Hansen, seniorrådgiver, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Oksekød er en vare, der nemt påvirkes af andre varer. En af dem er korn.
”Kornpriserne er også steget, og når kornpriserne stiger, bliver det dyrere at fodre kvæg, og det presser automatisk prisen på de fleste landbrugsvarer op. Det gælder også oksekød,” siger Henning Otte Jensen.
Det er på en måde som en sneboldeffekt. Nogle varer bliver dyrere, og så påvirker det andre varer til også at stige i pris. På den måde rammes det meste af prisstigninger. Også mælken mærker konsekvenserne – endnu et hårdt slag for oksekødet.
For når mælk bliver dyrere, bliver det også mere attraktivt for landmændene at satse ekstra på mælkeproduktion. Det går ud over blandt andet oksekød.
”Når mælkepriserne er høje, giver det landmændene incitament til at holde køer længere, så de kan producere mere mælk og få mest muligt ud af hver ko. Det betyder på kort sigt, at færre dyr ender som oksekød.”
Det faldende udbud er altså den primære grund til stigende oksekødspriser.
Kornet og mælken kan dog ikke tage hele æren for, at pengepungen hos oksekødsspisere lider mere end tidligere. For som det ofte sker med varer, der bliver dyrere, skyldes det en øget efterspørgsel på varen på verdensplan. Og når efterspørgslen stiger, følger prisen med.
”Verden bliver rigere, og mange steder i verden ser vi en voksende middelklasse. Især i Kina ser vi en øget forbrugsvækst. Eksporten af oksekød, herunder det danske, bliver derfor mere eftertragtet, og det skubber priserne op.”
Vi kommer selvfølgelig ikke udenom, at også klimaet har en betydning for oksekødsmarkedet, der har en negativ effekt på klimaet. Det er usikkerheden om potentielle politiske tiltag, der besværliggør hele situationen.
”Usikkerheden gør, at landmændene tøver med at investere i at kunne producere oksekød, og hvis produktionen bliver mindre, vil priserne stige,” forklarer Henning Otte Hansen.
Ifølge ham er konsekvenserne af usikkerhed på klimaområdet dog mere langsigtet, og priserne vil formentlig ikke af denne grund eksplodere med det samme. For landmændene skal nok finde på lappeløsninger, der kan sørge for status quo i en periode.
”Kortsigtet vil detailhandlen og kødindustrien nok begynde at importere mere oksekød, og det vil sandsynligvis stabilisere situationen for en stund.”