10 gratis fornøjelser på Sjælland og Møn

Har du klappet undersiden af Storebæltsbroen, hørt utrolige historier om lægeplanter eller kravlet på en pansret mandskabsvogn? Hvis du har lyst til at prøve, så kast dig ud i de gratis oplevelser på Sjælland og Møn, som Samvirke har fundet til dig

Klap Storebæltsbroen på maven

Kør helt ud til Revspidsen ved Korsør, hvorfra du kan opleve det storslåede byggeri på tætteste hold.

Stedet er oplagt til fotografering af broen, som jo især ved solnedgang tager sig fantastisk ud, eller til at spise sin medbragte madpakke. Det er muligt at gå ind under broen og "klappe den på maven".

Du kan læse mere om  Storebæltsbroen her.

Røsnæs - Sjællands vestligste punkt – med flot fyr, legeplads og snobrød

Et landskab, der bugter sig, og udsigt over vandet, det gør Røsnæs til en naturoplevelse i særklasse.

På oplevelsesruten Røsnæs Rundt bliver du guidet via 13 landemærker rundt i Røsnæs' smukke natur. På ruten vil I opleve fantastisk natur, få fortalt spændende historier og blive introduceret til aktiviteter både til vands og til lands. Efter en rask gåtur op til Røsnæs fyr kan du nyde den fremragende udsigt ud over hele området.

Ved naturskolen er der gynger og klatretovbane og en gammel have med store træer. Der er en kort gåtur ned til en stenstrand, hvor I kan bade eller fange krabber. Der er bålplads til fri afbenyttelse, så lav snobrødene her. 

Du kan læse mere på Røsnæs Rundts hjemmeside

Stevns Klint og Gl. Højerup Kirke

Den unikke Stevns Klint rejser sig 41 meter op over havet og strækker sig 17 km langs Østersøen. Klinten er et af verdens bedst bevarede levn fra en fjern fortid, og historien kan læses i klintens lerlag. UNESCO har udpeget Stevns Klint til at være verdensarv. Besøg også Gl. Højerup Kirke, der ligger på kanten af klinten. 

 

En 20 km lang trampesti fører fra klinten til Rødvig Havn og fører blandt andet forbi Stevns Fyr og den nedlagte Højerup Gl. Kirke. På ruten kan man opleve Bøgeskov havn, Holtug kridtbrud, Mandehoveds naturcenter, Stevns fyr, koldkrigsmuseet Stevnsfortet, den hyggelige Rødvig by og naturligvis Stevns Klint. 

 

Læs mere om Stevns Klint her og Trampestien her

 

Gå til lægen i 1950’erne eller hør om overtroen og lægeplanterne.

I det gamle Præstø Amts Sygehus i Næstved finder du Medicinsk Historisk Museum, hvor du kan se, hvordan det var at gå til den praktiserende læge i 1950’erne, eller få indblik i udviklingen af medicinske instrumenter til behandling af forskellige sygdomme. 

 

Gårdhaven er indrettet med masser af medicinske planter, som er brugt til behandling gennem tiden. Nogle virkede, andre fodrede mest overtroen. 

 

Medicinsk Historisk Museum har åbent om tirsdagen kl.10-12. Alternativt skal du aftale besøg telefonisk. 

Snorkling ved Ulvshale Strand på Møn

Ved Ulvshale Strand er et lettilgængeligt snorkelspot, der også er børnevenligt. Her kan du se smukke stenrev med ålegræs og fladfisk. Du kan for eksempel møde pighvarren, som en er rovfisk med en større mund end sine slægtninge i fladfiskefamilien. Den kan kendes på sine pigge på oversiden, kan blive op til 1 meter lang og er mester i at skifte farve efter sine omgivelser. Læs mere om snorkelspottet ved Ulvshale Strand her.

175 km vandretur på Møn

Måske har du hørt om Caminoen, men hvad med Camønoen?

Det er en 175 km lang vandrerute, der bevæger sig rundt om Møn, Nyord og Bogø. Hvis man er frisk, kan man tage hele turen over nogle dage, men det er også muligt at hoppe på ruten flere steder, hvor det lyster.

På turen kan man blandt andet opleve laguner, flotte sandstrande og flinke indbyggere, der er klar til at fortælle dig om stort og småt på ruten.

Der er flere forskellige ’Caminøpauser’ på turen, hvor der er opstillet toilet- og badefaciliteter. De ligger med cirka en dags vandring mellem hinanden. Der er mulighed for at overnatte i alt fra sheltere til slotte og B&B’s på rejsen rundt.

Hvis du vil vide mere, kan du besøge Camønoens hjemmeside, hvor du også kan finde et digitalt kort over vandreruten.

 

Hjemmesiden kan du finde her.

Lützhøfts Købmandsgaard i Roskilde

I den hyggelige, gamle købmandsgård bliver der stadig langet sild og andre lækkerier over disken. Købmandsbutikken er indrettet, som den så ud omkring 1920, med salg fra et genskabt varelager fra dengang.

Besøgende. er velkomne til at færdes i butikken, kontoret og ude i købmandsgården, hvis bygninger stammer fra 1700-1800-tallet.

Lützhøfts Købmandsgaard har åbent torsdag-fredag kl.11-17  og lørdag kl.10-14. 

Læs mere om Lützhøfts Købmandsgaard her.

Aktivitetsanlæg ved Uggeløse skov

I Uggeløse Skov ved Slangerup ligger et aktivitetsanlæg frit tilgængeligt. Her kan du give dig i kast med forhindringsbanen, klatrepælene eller klatretårnet. Forhindringsbanen er frit tilgængelig og kan benyttes mandag-torsdag efter kl. 12 og hele dagen fredag-søndag, mens klatreanlægget skal bookes og betales hos skovløberen. Se, hvordan du gør det, her

I området er også en shelter, bålplads, bivuakområde samt toiletter og vaskeplads, og stedet er oplagt til et par aktive døgn i det fri for store og små.

Masser af lig i gulvet

Sct. Nicolai Kirke i Køge er med sine fine træskærerarbejder, sin fantastiske altertavle og sine mange begravelsespladser i kirkegulvet et besøg værd. Det er den kirke i Danmark, der næst efter Roskilde Domkirke har flest gravpladser i kirkegulvet. Om sommeren kan man komme op i kirkens 44 meter høje tårn og beundre udsigten over byen og bugten. 

Læs mere om Køge Kirke

Karlstrup Kalkgrav

Er du til azurblåt vand og fossiler, skal du tage til Karlstrup Kalkgrav nord for Køge. Hvis du er heldig, kan du finde søpindsvin, koraller eller hajtænder i kalkskrænterne. Du kan også gå tur rundt om den smukke, blå sø eller tage en dukkert ved en af kalkgravens sandstrande, hvis vejret er godt – men husk, at der er koldt i den 14 meter dybe sø. Vil du vide mere om den billedskønne kalkgrav, så læs her.