Sushiris
AFTENSMAD

Sushiris

Grundopskriften på den type ris, som du skal bruge til makiruller og nigiri sushi.
  • 4 Personer

Ingredienser

300 g sushi ris
330 ml. vand

Riseddike

4 spsk. edikke japansk risedikke
2 spsk. sukker
1 tsk. salt

Sådan gør du

  1. 1
    Kom risene i en skål, og fyld derefter skålen med koldt vand. Vask risene blidt, og kasser vandet. Gentag ca. syv gange, eller indtil vandet er helt klart.
  2. 2
    Dæk risene med koldt vand, og lad dem stå i 30 minutter.
  3. 3
    Hæld vandet fra risene, og kom dem i en tykbundet gryde sammen med den mængde vand, der er angivet i ingredienslisten. Kom et tætsluttende låg på gryden, og bring risene i kog over middelvarme.
  4. 4
    Lyt til gryden for at høre, hvornår vandet koger. Løft endelig ikke låget.
  5. 5
    Lad vandet koge i 5 minutter.
  6. 6
    Skru herefter ned på laveste blus, og lad risene simre videre i 10 minutter.
  7. 7
    Tag gryden af varmen, og lad den stå i 10 minutter yderligere uden at løfte låget.
  8. 8
    Hæld dine færdigkogte ris over i et stort fad. Det er vigtigt, at der er plads til at fordele risene. Hvis risene er brændt lidt på i bunden, så fjern de brændte ris.
  9. 9
    Fordel risene på fadet uden at mase dem.
  10. 10
    Vend risene efter 10-15 minutter, så den anden side også damper af.
  11. 11
    Flyt dem til en skål, og dæk dem med et rent, fugtigt klæde, når de har nået stuetemperatur.
  12. 12
    Opvarm eddike, salt og sukker i en gryde. Det må ikke koge. Rør rundt, indtil sukker og salt er opløst. Afkøl herefter blandingen.
  13. 13
    Fordel riseddiken over risene, og vend det forsigtigt sammen. Nu er dine sushiris klar til at blive brugt i en makirulle eller et stykke nigiri.