Det kan du erstatte æg, smør, mel, mælk og sukker med i kagen, når du bager

Står du med fingrene i kagedejen, men mangler en ingrediens? Eller er du allergisk og kan ikke tåle visse ingredienser? Bare rolig! Mange kageingredienser kan nemt erstattes - Samvirke viser dig alternativerne.
Mælk, æg, sukker, mel og smør set fra oven på mørk baggrund.

Æg:

Før man går på jagt efter en erstatning for æg i sin kage, skal man finde ud af, om ægget i opskriften bliver brugt som hævemiddel (en let, luftig kage) eller til at binde med (en tung kage). 

Erstatninger for æg i kager, hvor æg er brugt som hævemiddel:

1 æg= 0,5 dl æblejuice

1 æg= 0,5 dl sveskemos

1 æg= 1 most, moden banan

1 æg= 1 spiseskefuld blendede hørfrø og 3 spiseskefuld vand godt mikset sammen, så det har en gele-agtig konsistens.

Erstatninger for æg i kager, hvor æg er brugt som bindemiddel:

1 æg= 2 spiseskefuld kartoffelmel blandet med 2 spiseskefuld vand

1 æg= 2 spiseskefuld kartoffelmos 

1 æg= 2 spiseskefuld majsstivelse blandet med 2 spiseskefuld vand

1 æg= 2 teskefuld bagepulver blandet med 2 spiseskefuld vand og en spiseskefuld olie.

NB: Tofu er en god erstatning for æg i opskrifter, som indeholder mange æg. Eksempelvis tærter og buddinger. Brug silketofu, og sørg for at blende det, så det bliver helt lindt og uden klumper. 1 æg svarer til 1/2 dl silketofu. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mælk:

Erstat mængden af mælken med samme mængde fra et af følgende alternativer:

• Sojamælk (bedst til tunge desserter)

• Kokosmælk (bedst til tunge desserter)

• Mandelmælk

• Rismælk

NB: Erstat 1 dl kærnemælk med 1 dl usødet sojamælk, som er pisket grundigt med enten 2 spiseskefuld citronsaft eller eddike. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Smør:

Erstat mængden af smør med kokossmør, eller brug olie, dog ikke til småkager. 100 gram smør svarer til 85 gram olie. 

Mel: 

Det er ikke nemt at erstatte hvedemel i kager. Men prøv dig eventuelt frem med først at erstatte 1/5 af melet med mandelmel. 

Man kan også eksperimentere med ris, boghvede, hirse, majs eller fuldkornrismel. Men man skal være opmærksom på, at hæveevnen er anderledes i de glutenfri meltyper, og derfor vil resultatet ikke blive det samme. Alternativt kan man tage fat i computeren og finde en kage uden mel, hvis der ikke er mere hvedemel i køkkenskabet.

Sukker:

Sødt skal der til i kagerne, og er sukkerkrukken tom – er der hjælp at hente i andre søde alternativer.

• Honning. For hver 100 gram i opskriften skal man bruge 70 gram honning. (sænk ovnens temperatur med 14 grader, når du bruger honning i stedet for sukker)

• Produktet Perfect Fit kan erstatte sukkeret i kageopskrifter. Det består af kostfibre og søder ligesom sukker. Den eneste ulempe er, at det er meget dyrere end sukker. 

• Æblejuicekoncentrat. Brug 75 pct. af sukkermængden, der står i opskriften, og reducer opskriften med 3 spiseskefuld væske samtidig, da juice modsat sukker tilfører væske. 

• Sirup. Brug 75 pct. af sukkermængden, der står i opskriften og træk 3 spiseskefuld væske fra – ligesom med æblejuicekoncentrat.

Kilder: peta.org, arla.dk og Caroline Fibæk

Læs mere om