Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/bi/bilv_0.jpg.jpeg?itok=hO8HOVUZ)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2022-02/Vinterdepression.jpg.jpeg?itok=7Ve9VI8j)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2019-10/Stegt-kylling.jpg.jpeg?itok=YHn5d7sQ)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2025-02/Ultraforarbejdetpizza.jpg.jpeg?itok=PA0555Oi)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2018-11/bland-selv-slik.jpg.jpeg?itok=4lRH9APH)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/pr/preview_COLOURBOX1572939.jpg.jpeg?itok=N8Vx4yOx)
Det er slut med at spise friske hyldebær for Viggo, der er altædende, når det gælder bær. Viggo er ikke blevet syg af bærrene, men hvis du bliver syg af rå hyldebær, sker det inden for få timer, hvor du vil begynde at kaste op og få dårlig mave.
Hyldebær i tunge sortrøde klaser dukker op omkring os overalt i september. Langs jernbaner, ved cykelstier, i hegn, baggårde og i haver gror den levedygtige hyld.
Varm hyldesaft og hyldesuppe fyldt med vitaminer er gode grunde til at høste hyldebær, men pas på. Hyldebær er kun spiselige, når de er blevet kogt i mindst 20 minutter. Spis derfor aldrig rå hyldebær. Brug dem ikke til smoothies og høst heller ikke de grønne, umodne hyldebær til en slags syltede, nordiske kapers.
”Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld,” siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet.
Selv om hyldebærrene er modne, må de ikke spises rå. De skal koges mindst 20 minutter for at fjerne de giftige stoffer fuldstændigt, fortæller Leif Skibsted.
Hvert år er der mennesker, der bliver syge af at spise rå hyldebær. I september 2012 blev 10 konferencegæster syge af smoothies med rå hyldebær. Udover dem har der de seneste 2 år været mindst 60 tilfælde af opkast og diaré på grund af rå hyldebær.
Varm hyldebærsaft mod forkølelse er et velkendt husråd, hyldebærsaft smager kraftigt og godt, især når der koges æblestykker med i saften, og den krydres med citron.
Du kan gemme den kogte saft og varme den til en hyldebærtoddy, eller du kan jævne saften og spise den klassisk med æblestykker og tvebakker.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10