Sådan redder du sovsen til flæskestegen, hvis der er klumper i den
Tøm bradepanden for stegevæske til sovs
Du har taget julens flæskesteg ud af ovnen, og nu skal sovsen også lykkes, uden klumper. Tip bradepanden og hæld sovsen op i en skål. Du skal bruge ca. en halv liter stegevæske til flæskestegssovsen.
Sådan laver du opbagt sovs uden klumper til flæskesteg
Brun ca. en skefuld smør. Når boblerne er blevet små, tilsætter du samme mængde mel. Rør godt med dit piskeris, så smør og mel først danner klumper og til sidst hænger sammen i en glat masse.
Nu hælder du hele den afkølede stegevæske i, mens du pisker og pisker over varmen, til alle klumper er væk. Spæd op med kold mælk, til sovsen er så tyk eller tynd, som du vil have den. Smag til med salt og peber og tilsæt evt. kulør.
Red sovs, der klumper
Skulle uheldet være ude og sovsen klumper, kan du hælde den igennem en si og varme den op igen.
Et godt gammelt husråd mod sovseklumper lyder: Hæld kold mælk i den varme sovs og pisk den igennem. Her behøver du ikke at si sovsen. Prøv evt. tricket en dag, hvor du ikke har så meget på spil som juleaften. Det virker også i persille- og bechamelsovs.
Derfor virker kold væske
Tilsætningen af kold mælk eller anden kold væske sænker sovsens temperatur og er muligvis derfor med til at opløse klumperne i sovsen, fortæller levnedsmiddelingeniør Jacob Damgaard. Det er dog et husmortrick, der ikke er efterprøvet af hverken fødevarevidenskaben eller fagfolk.
Derfor kan sovsen klumpe
I en opbagt sovs smelter vi fedtstof, rører mel i og varmer blandingen op. Det sikrer, at alle melpartiklerne dækkes af fedt eller smør, som gør, at de ikke finder sammen og danner klumper, når væsken kommer i.
Hvis partiklerne ikke dækkes tilstrækkeligt af fedtstoffet, vil de finde sammen og danne klumper. Klumperne er svære at opløse, da de dækkes af en geleagtig overflade, forklarer Jacob Damgaard.