jul

Kalendergaver til børn: Vælg gaver med lang holdbarhed

Kalendergaver er for mange en hyggelig tradition, men lidt for ofte indeholder de 24 små gaver impulskøb af dårlig kvalitet, der bliver glemt eller går i stykker i løbet af kort tid. Designforsker Linda Nhu Laursen giver dig gode råd til at vælge kalendergaver til børn, der holder i længden
To børn kigger efter kalendergaver

Er det kun udpakningen, der er spændende, eller vil børnene faktisk også lege med indholdet? Det er en tanke, du kan gøre dig, når du vælger kalendergaver til børnene. Foto: Getty Images.

De fleste børn får stjerner i øjnene, når december nærmer sig. For så står den på jul – og ikke mindst gaver. Hver morgen frem mod jul kan de hoppe direkte ud af dynerne og pakke en ny tingest op. Øjnene funkler, mens det glitrende papir bliver revet af.

Men hvor længe går der, før glæden falmer? Holder den kun indtil næste dag, næste kalendergave? 

Linda Nhu Larsen, forskningsleder ved Aalborg Universitets Design Lab, giver her gode råd til, hvad du som forælder og forbruger kan pejle efter, hvis du vil købe kalendergaver med lang levetid. Altså gaver, som børnene bliver ved med at være glade for, og som skåner planetens ressourcer mest muligt.

Er det kun udpakningen, der er sjov?

Når du køber kalendergaver, så spørg dig selv, om legetøjet i sig selv er værdifuldt og holdbart, eller om det kun er udpakningen, der gør det spændende. I dag bliver rigtigt meget legetøj nemlig produceret med henblik på købsøjeblikket, gaveøjeblikket eller åbneøjeblikket.

Sociale medier flyder over af såkalde unboxing-videoer, hvor personer pakker nye produkter ud og viser dem frem. Unboxing er det hurtige fix ved selve udpakningen, den flotte emballage og alt det, den lover. Fænomenet bruges som en markedsføringsstrategi for at skabe spænding om et produkt, især legetøj.

Når du køber et stykke legetøj, der er meget emballeret, kan det dog være svært at se kvaliteten eller teste funktionen. Du køber derfor ikke et produkt, men en drøm, for du kan ikke se, hvordan legen faktisk bliver.

Overvej systemlegetøj

Legetøj kan sorteres i to kategorier: Systemlegetøj og enkeltstående legetøj. 

Systemlegetøj bygger på et univers. Det kan være en togbane eller et dukkehus – legetøj, hvor hver ny del fornyr og forlænger legen.

Enkeltstående legetøj har få funktioner og relaterer ikke til andre stykker legetøj. Det indbyder ofte til mere passiv underholdning og i kortere tid ad gangen. Det kunne f.eks. være et plastikdyr i en bøtte med slim. Her er udpakningen det sjoveste for barnet, som måske kun leger kort tid med legetøjet, for legetøjet lærer ikke barnet noget og kan være svært at bruge i sammenhæng med andet legetøj.

Når du køber kalendergaver, kan du med fordel gå efter systemlegetøj eller om ikke andet legetøj, der indbyder til aktiv leg og interaktion, og som kan bruges sammen med andet legetøj. Du kan evt. købe ét større stykke legetøj, der kan fordeles ud i 24 mindre gaver.

Om eksperten

Linda Nhu Laursen er forskningsleder på Aalborg Universitets Design Lab, hvor hun bl.a. underviser fremtidens designere. Hun beskæftiger sig med såkaldt ansvarligt design og de udfordringer, der er i at skabe produkter, som har en lang levetid, og som ikke trækker unødigt på klodens ressourcer.

Gå efter fysisk holdbarhed

Paradoksalt nok kan meget legetøj i dag ikke fysisk holde til, at børn leger med det. Det er produceret til forældrenes køb, ikke til børnenes faktiske brug. Materialerne er enten ikke robuste nok, de ældes ikke pænt, eller legetøjet bliver hurtigt teknologisk forældet.

Vil du gerne købe legetøj med lang holdbarhed, så gå efter legetøj i materialer som træ og læder, der holder i mange år og patinerer med ynde, frem for f.eks. plastik, der hurtigere går i stykker og gulner, eller kunstlæder, der revner. 

Legetøj af god kvalitet kan desuden blive givet eller solgt videre, når dit barn et vokset fra det.

Kan legetøjet repareres? 

Det er også en god idé at overveje, om det legetøj, du er ved at købe, kan repareres, hvis det går i stykker. Kan det limes, skrues, klikkes sammen igen?

Er der tale om større gaver, så undersøg f.eks., om det er muligt at få reservedele, og hvor dyrt det er at reparere. Kan det slet ikke repareres, er det måske ikke værd at købe. 

Overvej brugt legetøj

Køber du brugte kalendergaver, får du i mange tilfælde produkter, der allerede har bestået robusthedstesten. Med andre ord har produkterne bevist, at de reelt kan holde til, at børn leger med dem. Grovsorteringen er lavet for dig.

Desuden er emballage og markedsføring skrællet af, så du kan se, teste og vurdere produktet på dets egne præmisser. Du bliver ikke solgt en drøm, og du undgår skuffelse over dyrt legetøj, der går hurtigt i stykker.

Sidst, men ikke mindst, kan du ofte spare en del penge, når du køber brugt.

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement